Venci su položeni na spomenik palim borcima Timočke krajine

Danas Vojska Srbije proslavlja svoj praznik u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, protiv otomanske vlasti, a koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Kako prenosi timocka.rs u centru Zaječara je, takođe, svečano obeležen Dan Vojske Srbije, a počast palim borcima odali su predstavnici komande garnizona Zaječar, predstavnici boračkih organizacija i delegacija grada Zaječara.

Delegacije su cveće i vence položili na spomenik palim borcima Timočke Krajine.

- Okupili smo se ovde na Trgu Oslobođenja kod spomenika palim borcima Timočke Krajine kako bismo položili vence u njihovu čast, a povodom obeležavanja 23. aprila – Dana Vojske Srbije. Sa državnog i vojnog aspekta, taj datum je prepoznat kao jedna od istorijskih prekretnica koja je dovela do stvaranja savremene srpske države i omogućila stvaranje efikasne i moderne srpske vojske. Takođe, početak modernizacije društva ugledanjem na evropske primere, pored stvaranja države i vojske, kao jedna od pozitivnih posledica Drugog srpskog ustanka je i agrarna reforma, koja se ogledala u deobi spahijske zemlje seljacima. Drugi srpski ustanak, kao složen vojnodiplomatski i državotvorni proces, simbolički je pokrenut na Cveti po starom, odnosno 23. aprila 1815. godine po novom kalendaru. Inicijalno on predstavlja novi segment srpske istorije, ali u kasnijem periodu su usledile diplomatske i političke aktivnosti na ovaj dan - poručeno je nakon polaganja venaca.

IZVOR: YT / Radio televizija Bor ("Štampa, radio i film" d.o.o.)

Autor: timocka.rs / redportal.rs

#Dan Vojske Srbije

#Spomenik palim borcima

#zaječar