Novi antidiskriminatorni zakon sada će biti dostavljen Narodnoj skupštini

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, kojim se unapređuje institucionalni okvir i stvaraju uslovi za sprovođenje politike jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

Novim zakonskim rešenjem utvrđuju se obaveze organa javnih vlasti, poslodavaca i drugih fizičkih i pravnih lica u vezi sa rodnom ravnopravnošću. Takođe, predviđene su i mere za suzbijanje rodne diskriminacije i ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti, što je jedan od osnovnih međunarodnih standarda u obezbeđivanju ljudskih prava, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Budući zakon regulisaće rodnu ravnopravnost u oblastima rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalnog i zdravstvenog osiguranja i zaštite, obrazovanja, sporta, političkog delovanja i javnih poslova, reproduktivnih i seksualnih prava, pristupa robi i uslugama, kao i mere za suzbijanje i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kojim se doprinosi sprečavanju diskriminacije po osnovu bilo kog ličnog svojstva.

Diskriminacija u oblasti rada biće oštrije sankcionisana, što će usloviti poslodavce da više vode računa o tretmanu svojih zaposlenih, kao i o poštovanju antidiskriminativnih normi propisanih zakonima iz oblasti rada i zapošljavanja, navodi se u saopštenju.

Primena zakona baziraće se na ravnopravnom uključivanju žena, osoba sa invaliditetom, pripadnika manjina, starijih osoba i drugih ranjivih grupa u savremene društvene tokove, što će dati pozitivan efekat na privredni sistem i populacionu politiku države.

Članovi Vlade usvojili su Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025, kao jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije.

Osnovni cilj Strategije je obezbeđenje efikasne prevencije i zaštite od svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama i nasilja u porodici, kao i razvijanje sistema usluga podrške žrtvama nasilja.

Vlada Srbije obrazovala je Koordinaciono telo za podršku žrtvama krivičnih dela i svedocima u krivičnim postupcima, čiji su članovi predstavnici ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, zdravlja, kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U ovom radnom telu predstavnike će imati i Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Republičko javno tužilaštvo, Pravosudna akademija, organizacije civilnog društva i akademske zajednice.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#feministički zahtevi

#feminizam

#novi zakon

#rodna ravnopravnost

#rodnoj ravnopravnosti

#vlada zakon

#zakon diskriminacija

#zakon diskriminaciji

#zakon ravnopravnost

#zakon ravnopravnosti