U zemlju se može ući pod ovim uslovima

Vest da će se ove godine letovati u Grčkoj uprkos merama koronavirusa koji su na snazi u celom svetu, obradovalo je mnoge koji žele bar malo da se vrate normalnijem životu.

Grčka je izbor mnogih Srba i do nedavno bilo je neizvesno da li će ova zemlja uopšte otvoriti granice za stanovnike naše zemlje u predstojećoj sezoni.

Kako prenosi Blic stigao je potvrdan odgovor od ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića.

Letnja sezona se u ovoj zemlji zvanično otvara 14. maja, međutim, 19. april je predsezona za turiste iz određenih zemalja, da bi se videlo kako funkcioniše zamišljeni sistem rada tokom pandemije. Tako će, pored državljana zemalja EU, tamo moći da putuju i ljudi iz SAD-a, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

- I državljani Srbije moći će da putuju u Grčku uz potvrdu o vakcinaciji izdatoj od strane nadležnih službi Srbije ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata, ali će svaki putnik morati da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja - objasnio je Spasojević.

Foto: Unsplash.com

Našim državljanima dozvoljena je turistička poseta ovoj zemlji nakon što im je 287 dana to bilo onemogućeno. Usled epidemiološke situacije, uvedena je zabrana 6. jula 2020. godine, i nakon toga produžavana na svake 2 nedelje, što nam je svakako teško palo, s obzirom da tamo godišnje letuje oko milion naših turista - nastavio je ambasador Srbije u Grčkoj i zatim dodao:

- Svim našim državljanima preporučujemo da sačekaju još nekoliko dana da se sve ove informacije objave i u zvaničnom službenom glasniku grčke vlade. Takođe ih pozivamo da se pre polaska na put za sve dodatne informacije slobodno obrate ili Ministarstvu spoljnih poslova ili srpskoj ambasadi u Atini, odnosno našim konzulatima u Volosu, na Kritu, na Krfu i u Solunu - istakao je Spasojević.

Foto: Pixabay.com

Za sve one koji planiraju da leto provedu u Grčkoj treba da znaju da su tamo na snazi jake protivepidemiološke mere, znatno strože nego kod nas, a više o tome govorila je u razgovoru za Blic Ivana Stanojević koja živi u blizini Soluna.

- Još uvek ne rade restorani, kafići, ugostiteljski objekti, nema slobodnog šetanja. Za sada se nagađa da će se mere koje se tiču ugostiteljskih objekata i slanja poruka ukinuti 10. maja, ali to je samo pretpostavka i zavisi od epidemiološke situacije u tom trenutku - istakla je Ivana i nastavila:

- Od 21 do 5 sati može da se kreće samo do posla uz posebnu elektronsku potvrdu. Možemo da izađemo napolje samo uz slanje sms poruke za aktivnost koja je dozvoljena, a postoji 6 kategorija zbog kojih možemo da izađemo, kao što su odlazak kod lekara, u apoteku, prehrambene prodavnice, banke i državne službe, odlazak na sahranu, rekreacija ili šetanje psa, bez automobila, samo pešaka ili biciklom.

- Zabranjeno je da se ide u drugu opštinu, osim ako morate do lekara, a od 2. aprila su uveli da samo vikendima može da se ide iz opštine u opštinu, a to međuopštinsko kretanje podrazume, na primer, kretanje između Palilule i Starog grada - govori Ivana.

Ivana naglašava da je bitno to da su 5. aprila otvorene maloprodajne radnje mimo tržnih centara, sve osim supermarketa. Ono što treba uraditi je poslati poruku, sačekati potvrdu za svoju porudžinu, a potom u roku od 3 sata otići i pokupiti istu.

Kada je o korona brojkama reč, Grci poslednjih dana imaju po 3.000 do 4.000 zaraženih dnevno, dok je na respiratorima trenutno rekordan broj, tako da može da se desi da već za nekoliko dana dođe do strožijih mera i ponovnog zatvaranja tržnih centara.

pročitajte još

GRČKA PRIZNAJE KOSOVO!

Autor: blic.rs

#Srbija

#grcka

#koronavirus

#letovanje

#more