Nove vlasti moraju da preispitaju odluku, smatra turski predsednik

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je izrazio zabrinutost zbog otvaranja predstavništva Prištine u Jerusalimu i pozvao predstavnike nove vlasti u Prištini da preispitaju tu odluku.

Erdogan je to naveo u pismu upućenom premijeru privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, u kome mu je čestitao imenovanje.

- Bilo bi korisno kada bi ste ponovo razmotrili to pitanje u okviru relevantnih rezolucija UN i međunarodnog prava - napisao je turski predsednik.

Erdogan je dodao i da je uključivanje Kosovske demokratske partije Turaka u vladu, pokazatelj da Kurti obraća pažnju na prioritete i očekivanja turske zajednice.

Podsećamo, sporazumom iz Vašingtona dogovoreno je da Izrael prizna jednostrano poglašenu nezavisnost Kosova, dok je tzv. Kosovo zauzvrat trebalo da otvori diplomatsko predstavništvo u Jerusalimu, gradu koji Izrael tretira kao svoj glavni grad.

Nakon sprovođenja u delo ove odluke ranije ovog meseca, tu odluku privremenih institucija vlasti u Prištini osudili su mnogi međunarodni akteri, kao što su Turska i Evropska unija.

Autor: redportal.rs

#Erdogan

#Kosovo

#Kurti

#Turska

#amabasada u jerusalimu

#ambasadu u jerusalimu