Ne sme se dirati u bračno i porodično zakonodavstvo

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Republike Srbije primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

- Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija - saopštio je Sveti Sinod.

Kako dalje navode, nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

Sveti Arhijerejski Sinod je, saopšteno je, saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

- Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost. Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti Srpske Pravoslavne Crkve - navodi se u saopštenju SPC objavljenom na zvaničnom sajtu.

pročitajte još

PIKSI kao ANTIĆ! ⚽

Autor: redportal.rs

#neprihvatljiv

#spc

#srpska pravoslavna crkva

#zakon o istpolnim brakovima