Institut bi trebao doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, s ciljem kreiranja vrhunskog kadra

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju, koji će doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, s ciljem kreiranja vrhunskog kadra, budućih lidera srpske ekonomije, kao i privlačenju investicija u ovu oblast.

Za osnivanje ovog instituta već postoje preduslovi, s obzirom na to da srpski obrazovni sistem već ima iskustva u stvaranju kadrova za veoma uspješan IT sektor.

Osim toga, globalne kompanije koje posluju u Srbiji, već koriste veštačku inteligenciju, što će obezbediti razvoj saradnje ovog instituta i privrede, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada je na sednici usvojila i Akcioni plan do 2023. godine s ciljem sprovođenja Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, kojim su predviđene konkretne aktivnosti i rokovi za realizaciju ciljeva i mera Strategije.

Vlada je usvojila i 3 uredbe - o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva, o utvrđivanju Godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa i o klasifikaciji i postupku unapređenja objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvod.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#institut

#veštačka inteligencija