Medicinski deo kriznog štaba bio za 14 dana zatvaranja

Juče je Krizni štab objavio nove mere koje su u javnosti prihvaćene kao relaksacija prošlih jer je novim merama dopušteno da određeni lokali ponovo krenu u svoj rad.

- Medicinski deo Kriznog štaba je imao jasan stav da treba da bude zatvoreno sve 14 dana. Međutim imamo takozvani ekonomski diktat i to jesu činjenice koje ne mogu da se prenebegnu. Za svega 2 dana stiglo je 85 jasnih pritužbi i molbi za izuzeće - rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS.

Svi objekti koji budu otvoreni moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

- Kada dobijete informaciju da je implementacija takvih mera izuzetno teška i gotovo nemoguća za ekonomiju, ili ćete prihvatiti tako nešto ili se okrenuti i otići, nema između. U takvim okolnostima se traži ono što je nama epidemiolozima važno, a to su one mere koje će sprečiti virus da se prenosi. Ovde smo pooštrili te mere - dodao je Kon u želji da približi novo pravilo distance.

Doktor Kon je ponovo upozorio građane da je važno da se poštuju ove mere kako bi se sprečilo širenje zaraze jer je zdravstveni sistem naše zemlje jako opterećen.

- Ekonomski ne možemo da imamo totalni lokdaun. Dakle, postojeće mere da se poštuju i da se ljudi ne aktiviraju čim se smanji aktivnost virusa - zaključio je on.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#ekonomske okolnosti

#krizni štab

#predrag kon

#uvažiti