Udruženje Budimo zajedno podseća na značaj visoke javne svesti o borbi protiv opake bolesti

U susret obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno će u petak, 19. marta, u 10 sati, na Kalemegdanu kod Pobednika, puštati balone u nebo.

Cilj ove akcije je edukovanje javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda uz slogan Biramo pobedu, ističe se u saopštenju Udruženja koje podseća da je Srbija i dalje u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od raka dojke i da je zato neophodno stalno podsećati žene da je rano otkrivanje i pravovremeno lečenje od velikog značaja za njihov život.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut pokazuju da je u Srbiji registrovano 4.304 novoobolelih i 1.693 umrlih od raka dojke.

Ukoliko se na vreme otkrije i leči, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva, apeluju na sve žene članice Udruženja Budimo zajedno, ističući značaj odaziva na skrining.

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno ima 210 članica, a njihov cilj je da pruže informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelim i lečenim od raka dojke.

Članice ovog Udruženja ukazuju na potrebu da se o trošku RFZO uvede mogućnost dobijanja rukavice i rukava za žene koje su kao posledicu raka dojke dobile limfedem ruke i podržavaju napore Ministarstva zdravlja u uvođenju inovativnih lekova na pozitivnu listu. Naime, mnogi od ovih lekova značajno bi olakšali borbu mnogih žena protiv ove opake bolesti, čineći terapiju dostupnijom i priuštivijom.

Zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti ovog Udruženja su sada svedene na minimum, a kroz ovaj performans, članice žele da skrenu pažnju da ni u doba pandemije karcinom dojke ne prestaje da bude značajna društvena tema.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#karcinom dojke

#nacionalni dan borbe

#performans na kalemegdanu

#rak dojke

#raka dojke

#rakom dojke

#raku dojke