Jedan ljubimac po domaćinstvu

Grad Požarevac doneo je propis o kućnim ljubimcima koji se mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca nije dopao.

Naime, u Požarevcu je od skoro zabranjeno čuvati više od 1 kućnog ljubimca u jednom stanu. Ovaj propis se odnosi pre svega na stambene zgrade, ali je broj ljubimaca ograničen i u privatnim kućama, u zavisnosti od veličine dvorišnog prostora.

Udruženje za zaštitu kućnih ljubimaca Požarevačke šapice uputilo je niz žalbi, kao i javni apel da se ova odluka promeni.

- Dana 4. 3. 2021. objavljen je Službeni glasnik Grada Požarevca u kome se nalazi sporna Odluka o držanju domaćih životinja doneta na prethodnoj sednici skupštine Grada. Budući da je sednica održana 11. 2. tekuće godine, zanimalo nas je zašto je objava na portalu toliko zaostala za tim događajem, budući da odluke stupaju na snagu 8. dana od dana objavljivanja. Iz stručne službe dobili smo odgovor da je odluka, uprkos momentu objave na sajtu Grada, stupila na snagu osmog dana od održavanja sednice skupštine, to jest, 19. 2. 2021. godine - kažu u ovom udruženju.

Kao što vidimo, iz ovog udruženja imaju zamerke ne samo na samu suštinu propisa, već i na način na koji je propis donet i javnost o njemu obaveštena. Iz udruženja zameraju i odsustvo javne rasprave o spornoj odluci, iako je postojalo obećanje o tome da će odluka biti preispitana.

Takođe, imajući u vidu obećanje gradonačelnika da će otvoriti diskusiju i izmeniti sporne odredbe, te se potruditi da način rada gradske vlasti bude transparentniji, kao i okolnost da su Požarevačke šapice podnele odmah po održavanju sednice zahtev da se odluka hitno izmeni ili stavi van snage, te da budu uključene u debatu vezanu za donošenje adekvatnijeg propisa, a da nismo dobili zvanični poziv do današnjeg dana, izražavamo duboko nezadovoljstvo sledom dešavanja vezanim za spornu odluku - izjavili su.

Povodom ove odluke gradskih vlasti nedavno je održana i konferencija za novinare, na kojoj je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović obećao građanima da će odluka biti preispitana.

- Pristupićemo odmah izmeni i dopuni ove odluke, građanstvo ne mora da brine, naročito oni koji imaju na primer dva psa - rekao je tada Pavlović.

Požarevac je jedini grad koji je doneo ovakav propis, a cilj ovakvih mera, kako kažu u gradskoj upravi, jeste uvođenje komunalnog reda u ovoj oblasti koja nikada nije regulisana.

Vlasnicima kućnih ljubimaca u zgradama, prema ovom propisu, bilo bi dozvoljeno da čuvaju 1 odraslu jedinku, kao i podmladak do 3 meseca starosti u svom stanu. Takođe bi imali obavezu da na ulaznim vratima svog stana imaju nalepnicu Ćuvaj se psa, kao i da svoje ljubimce u lift uvode samo u slučaju da je lift prazan, a ljubimac vezan za povodac.

Protiv ove odluke glas je podigla i veterinarska struka, sa objašnjenjem da je ovakva odluka čak i protivustavna.

- Odluka je neustavna. Niko vas ne može ograničiti na broj ljubimaca koje možete imati. To bi bilo isto kao kada bi vas ograničili koliko ćete automobila posedovati. Bilo je pokušaja da se broj kućnih ljubimaca ograniči, u Beogradu i Novom Sadu, ali po Zakonu o dobrobiti životinja i ostalim zakonima, vi nikoga ne možete ograničiti - kaže Vladan Terzin, veterinar.

Sa Vladanom se slaže i njegov kolega Dragutin Smoljanović, koji dodaje da je jedini način da se vlasniku oduzme kućni ljubimac ustvari dokaz o tome da je ljubimac ugrožen u vlasništvu tog čoveka, ili da ugrožava okolinu.

- Ako su kućni ljubimci čipovani, dobro uhranjeni i nisu ničim drugim ugroženi, nemate nikakav pravni osnov, niti da naplatite kaznu, niti da oduzmete kućne ljubimce - zaključio je Dragutin Smoljanović, veterinar.

Autor: redportal.rs

#Psi

#Srbija

#kucni ljubimci

#macke

#pozarevac