Sutra odluka o merama za vikend

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 3.588 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 15.074 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 15 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalaze 153 pacijenta.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 3.460 pozitivnih, 152 pacijenta na respiratoru i 17 preminulih osoba.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj vakcinisanih u našoj zemlji juče je dostigao 1.300.330 ljudi, što Srbiju čini 2. zemljom u Evropi po procentu vakcinisanog stanovništva, odmah iza Ujedinjenog kraljevstva. Broj revakcinisanih na teritoriji cele države do juče je oko 472.769 ljudi, što Srbiju čini 1. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva.

Na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba očekuje se da bude odlučeno koje će mere važiti u Srbiji tokom sledećeg vikenda. Član medicinskog dela Kriznog štaba dr Srđa Janković skrenuo je pažnju da su upravo vikendi najveći problem kada je zaražavanje u pitanju.

- Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem. Požar se lakše gasi dok je mali. Želimo da delujemo preventivno i potrebno je delovati proaktivno - rekao je on.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Vakcina

#broj zaraženih

#korona

#kovid

#obolelih

#preminulih

#umrlih

#vakcinacija

#vakcine

#vakcinisanih

#vakcinisanje