Lozničanin dobio nagradu za svoj diplomski rad iz oblasti energetike

Lozničanin Nikola Rašević nedavno je za svoj diplomski rad dobio nagradu Dr Vladan Desnica na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. U konkurenciji za ovu nagradu svake godine nalaze se diplomski i master radovi, a Nikolin se prošle godine izdvojio po kvalitetu, ali i po temi.

Njemu je, kada je pripremao diplomski, predlagano da tu temu ostavi za master i da se pozabavi nečim manje zahtevnim, ali momak iz Velikog Sela voli izazove. U Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), na granici Švajcarske i Francuske, bacio se na posao koji nije bio isključivo inženjerski, već i istraživački pa je savršeno pogodovao diplomskom radu.

Кako kaže Nikola, tema je bila karakterizacija čipa specijalizovanog za rad u detektorima sa visokom radijacijom. Njegov zadatak je bio da napravi ploču, odnosno okruženje za testiranje čipa čiji je posao da obradi informacije, a koji se nalazi u detektorima za čestice najbližim sudarima, gde je i radijacija najjača.

- To mi je bio prvi takav projekat pa mi je bilo izazovno, ali i privlačno. Radeći na ovoj ploči naučio sam mnogo jer su tu bili i iskusni inženjeri koji se takvim stvarima bave na dnevnom nivou. Imao sam dva mentora, u CERN-u i na FTN-u. Inženjeri i profesori su mi bili stalno dostupni tako da sam imao podršku sa obe strane, i od teoretičara i od praktičara, što mi je mnogo značilo. Tu ploču koju sam projektovao morao sam detaljno da proverim u simulacijama, ali i da je onda testiram fizički pošto je u istraživačkim radovima potrebno porediti rezultate simulacije i realnog merenja. Ja sam dokazao da se rezultati prilično poklapaju, što je bitno za finalni proizvod - rekao je Nikola objašnjavajući kako je došao na ideju da napiše ovaj diplomski rad.

Inače, ploča koju je razvio nije stvorena samo za CERN, već i za sve koji sa ovom organizacijom sarađuju a susreću se sa sličnim problemima. Više tih ploča poslato je za SAD i Rusiju, a na svakoj piše Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Srbija, što je odlična promocija za srpsku nauku.

O nagradi nije razmišljao dok je radio na razvijanju ploče i diplomskom radu, a ni posle toga, ali mu je drago što je dobio priznanje koje nosi ime po nekadašnjem, preminulom, profesoru FTN.

Rašević je trenutno saradnik u nastavi na Кatedri za teoretsku elektrotehniku na FTN i upisao se na master studije. Godina će brzo proći pa nema baš previše vremena da se odluči za temu budućeg doktorata.

- Voleo bih doktorat da radim negde u inostranstvu, ali još nisam siguran ni gde ni šta ću da odaberem jer je za doktorat potrebna uska oblast, a ja volim na svim stranama da budem i teško mi je da se odlučim da se tri, četiri godine bavim samo jednom stvari - rekao je on.

Ono što je sigurno i od čega ne odstupa jeste to da se po završetku doktorata, sa znanjima i iskustvima koja stekne u inostranstvu, vrati u Srbiju i ovde ih primeni.

Na putu ka naučnom uspehu Rašević ne zaboravlja ni one koji su bili uz njega. U posveti na diplomskom radu zahvalio se kako svojim roditeljima, tako i profesorima koji su, kako piše, dali sve od sebe da od njega naprave inženjera. Njegov uspeh, kaže Nikola, nije samo njegova zasluga, veći svih onih koji su ga podržavali.

Autor: loznickenovosti.com / redportal.rs

#Loznica

#Nagrada

#diplomski rad

#dr vladan desnica

#nikola rašević