Uvrštavanje Vranja u obeležavanje Svetskog dana gradova koje organizuje UNESCO obeleženo predstavljanjem monografije

Kulturno nasleđe kojim raspolaže Vranje služi za ponos svim Vranjancima, pa otuda je i stalna njihova potreba da neguju duh starog Vranja kroz vranjsku gradsku pesmu i upravo zahvaljujući vranjskoj gradskoj pesmi Unesko je 2019. u okviru manifestacije Obeležavanja Svetskog dana gradova, 31. oktobra među 66 gradova izdvojio i Vranje.

- Unesko je grad Vranje prepoznao po muzičkom nasleđu i specifičnom izrazu, stoga smo vrlo ponosni što smo se nadali u društvu Uneskovih gradova koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti u različitim oblastima - istakao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, uručujući novinarima štampano izdanje monografije“ Vranjsko muzičko nasleđe“ autorke Marije Vitas.

Foto: jugmedia.rs/nepoznato

Ističući da je reč o dvojezičnoj, srpsko-engleskoj monografiji, čije je izdavanje deo aktivnosti u Akcionom planu grada Vranja u okviru UNESCO mreže kreativnih gradova u oblasti muzike, gradonačelnik je naglasio da će monografija predstavljati autentično svedočenje o vranjskom muzičkom nasleđu i doprineti da se istakne kulturni značaj grada Vranja, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.

U ime grada Vranja svima koji su učestvovali u štampanju i stvaranju ove monografije zahvalila se Zorica Jović zamenica gradonačelnika istakavši da je monografija štampana u 500 primerka  na kojima se nalazi i CD sa 18 vranjskih pesama.

Vranje član od oktobra 2019. član UNESCO mreže kreativnih gradova u oblasti muzike.

Autor: jugmedia.rs

#monografija

#vranje

#vranjsko muzičko nasleđe