U ovom trenutku, u čak 117 zemalja sveta građanima Srbije je zabranjen ulazak, dok je dozvoljen u 43 zemlje, uglavnom uz negativan PCR

Protekle nedelje mnoge države sveta odlučile su da ponovo zatvore granice zbog naglog porasta broja novoobolelih od koronavirusa. U ovom trenutku, u čak 117 zemalja sveta građanima Srbije je zabranjen ulazak, dok je dozvoljen u 43 zemlje, uglavnom uz negativan PCR, kao i još nekoliko afričkih i ostrvskih uz dodatnu vizu.

Za one koje brinu kuda je sve slobodno putovati, Kurir predstavlja detaljan spisak zemalja čije granice možemo preći. Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da države mogu da donose različite mere, pa i one o tzv. vakcinalnoj legitimaciji ili „kovid pasošima“, ali da je stav SZO jasan i tome protivan.

ULAZAK U SRBIJU BEZ PCR TESTA DOZVOLJEN JE IZ:

Albanije, BiH, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Mađarske.

UZ NEGATIVAN PCR TEST MOŽEMO PUTOVATI U:

Albaniju, Jermeniju, Barbados, Belorusiju, Ukrajinu, BiH, Brazil, Čile, Kinu, Kolumbiju, Tursku, Kostariku, Trinidan i Tobago, Hrvatsku, Kubu, Kipar, Surinam, Dominikanu, Dominikansku Republiku, Ekvador, Zambiju, Severnu Makedoniju, UAE, Sloveniju, Crnu Goru, Bugarsku, Moldaviju, Uzbekistan, Mađarsku, Rumuniju, Tunis, Vanuatu, Haiti, Kirgistan, Svazilend, Grenadu, Palestinu, Panamu, Peru, Rusiju, Singapur, Slovačku, Gambiju.

Foto: Unsplash.com

Severna Makedonija: Od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa.

Slovenija: Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji, ukoliko ne dolaze iz zemalja na zelenoj listi, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana ili uz posedovanje PCR testa, ne starijeg od 48 sati, urađenog ili u Srbiji ili u jednoj od zemalja EU, odnosno šengenskog prostora.

Austrija: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim onima koji imaju regulisan boravak u Austriji, kao i u posebnim slučajevima: za lica koja putuju iz poslovnih razloga, jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu lečenja, radi početka ili nastavka studija, u cilju naučnog istraživanja, prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima, zbog važnih događaja u krugu porodice (venčanja, krštenja, rođendani, neperiodične posete životnom partneru).

Hrvatska: Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga, poput lečenja, smrtnog slučaja, vlasnici su nekretnina u Hrvatskoj ili drugih ličnih neodložnih razloga, mogu ući u tu zemlju uz negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili sa PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza.

Crna Gora: Građani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore

Foto: Unsplash.com

Albanija: Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju kroz tu zemlju.

Bosna i Hercegovina: Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Bugarska: Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mađarska: Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku, samo uz saglasnost mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, a uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja. Licu koje dobije saglasnost biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana

Rumunija: Od 15. februara građani Srbije, ali i drugih zemalja moraće u obavezni karantin od 14 dana, a ukoliko posedujete negativan PCR test, mera izolacije ostaje na snazi, ali u trajanju od 10 dana.

Autor: Pink.rs / redportal.rs

#Putovanje

#Test

#koronavirus

#zemlje