Nema uslovljavanja!

Putovanje i ulazak u zemlje EU ili SAD neće zavisti od vakcine koju je neko primio, građani i građanke Srbije nemaju razloga za zabrinutost, ističe ministarka turizma Tatjana Matić.

Građani Srbije mogu slobodno da se vakcinišu kojim god žele cepivom jer neće biti uslovljavani određenom vakcinom da bi mogli da putuju, pre svega na omiljene nam destinacije po Evropi, poput Grčke.

Imunizacija u Srbiji obavlja se trenutno američko-nemačkom Fajzer-Biontek, ruskom Sputnjik V i kineskom, Sinofarm vakcinom. Iako su Evropska agencija za lekove i Američka agencija za hranu i lekove odobrile zasad samo upotrebu Fajzerove i Modernine vakcine, naši stručnjaci tvrde da građani Srbije koji su primili kinesku ili rusku vakcinu treba da budu mirni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Putovanje i ulazak u zemlje EU ili SAD neće zavisti od vakcine koju je neko primio. Očekujemo da će uskoro biti sertifikovane sve vakcine i da će se u što kraćem periodu definisati pravila za putovanja, koja, verujem, neće podrazumevati korišćenje kovid pasoša. Pitanje vakcinacije ne treba politizovati i imunizacija ne sme da vodi bilo kakvom obliku diskriminacije - naglašava Matićeva i dodaje da je globalni interes da se proces imunizacije obavi što pre jer je to i siguran nastavak međunarodnih putovanja.

Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je i sama EU odbacila ideju o kovid pasošima jer nemaju jedinstven stav.

Autor: Kurir/redportal.rs

#Fajzer

#Putovanje

#Vakcina

#kineska

#proizvođač

#ruska