Poslušajte izjavu selektora Svetislava Pešića i Dušana Ristića nakon velike pobede

Košarkaška selekcija Srbije savladala je Tursku u dramatičnom meču u kojem je Skoti Vilbekin promašio koš za trijumf za konačnih 77:76.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Selektor Srbije Svetislav Pešić je pohvalio tim, ali i publiku, koja je pružila neverovatnu podršku Orlovima na putu do trijumfa.

- Kao što je Dušan rekao, neverovatna atmosfera večeras u našoj dvorani, kao u avgustu protiv Grčke u Štark Areni. Moramo da kažemo da je ova podrška bila odlična, hvala vam stvarno svima. Bila nam je potrebna ova podrška za ove momke. Oni nisu odigrali možda najbolju utakmicu, ali je ovo timska pobeda. Svi su imali dobre brojke, imali smo 14 ofanzivnih skoka, to pokazuje stav, agresivnost, sjajnu odbranu. Imali smo 20 asistencija, to znači da su igrači želeli da igraju timski. To možemo da pokažemo u ovom momentu.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Nije hteo Pešić da komentariše Atamanove prozivke sa konferencije i sa terena.

- Ne bih ja Atamanu govorio nijednu reč, jer to je sastavni deo utakmice. Da je pobedio, ne bi bio razočaran, izgubili su, Dušan je to na najbolji način objasnio. Ovo je bila jedna čvrsta, jaka utakmica sa jakim protivnikom. Znali smo da igramo sa ekipom Turske koja ovde dolazi, da im je ovo odlučujuće, morali su da idu na pobedu. Mi smo pobedili u Istanbulu, znamo sada da imamo 2-0, to je problem za Tursku da se kvalifikuje. O našim šansama kada za to dođe vreme u februaru.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Dodaje da se mnogo toga promenilo od početka kvalifikacija kada je Srbiju gledalo 500 ljudi u Pioniru protiv Letonije.

- Stvarno je bila izuzetna atmosfera, ovde u dvorani Aleksandar Nikolić je manje-više sve poznato kada igraju Zvezda i Partizan u Evroligi, tako je bilo i večeras. Kao što sam rekao i juče na pres-konferenciji, očigledno je da su se svi ujedinili u jednu zastavu, zastavu Srbije. Kada pobediš si malo emotivniji, moramo da to istaknemo, tako su nas dočekali na početku. Sećate se meča sa Letonijom kada je bilo 500 gledalaca kada su se svi pitali da li igramo za Srbiju ili za koga? Popravilo se mnogo to, sada smo jako zahvalni, da ne bude udvaranja. Baš su nas nekako pogurali, znaju da bodre kada pogrešimo, imali smo samo 10 takvih grešaka, što je za ovakvu odbranu sasvim okej. Moramo da se zahvalimo publici. I momci su, videli ste i sami, nije bilo štednje. Bio je to timski prilaz, da se utakmica pobedi, uradili smo to sada, grupa je fantastična, ja to stalno ističem, takva je bila grupa čitavog leta. Imamo reprezentativce koji kada dođu ovde i oslobode se obaveza, dolaze srcem da naprave što mogu. To je jedna pozitivna vest za sve nas, da igrači hoće da igraju za reprezentaciju. Problemi su na drugoj strani. Da ne kvarimo značajnu pobedu.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Pohvalio je Dušana Ristića na sjajnoj partiji, a kaže da je razmišljao da li da poslednji napad drugačije rešava.

- Svi znaju sve, nema tu tajni, pokazao je to na puno utakmica u španskoj ligi, on je meč odigrao fantastično tada - 23 poena. I u toj španskoj ligi, koja je najbolja posle NBA, ne računamo Evroligu. To igranje u Španiji mu prija, mi se radujemo kada je sa nama, ima glavu, dobru inteligenciju, da sakrije svoje nedostatke i istakne prednosti, to je i iskustvo. Da ga ne hvalimo previše. Što se tiče poslednjeg napada, na 12 sekundi mi je bilo da li da pravimo faul, da li da uzimamo sudbinu u svoje ruke. Uvek mi je to u glavi, ali mi smo na terenu imali "smol-lajn" igrače. Zato sam vratio Mitrovića umesto Dušana. To je urađeno tako. Uvek postoji jedan rizik, ali šta sada, bez rizika nema pobede i uspeha. Mi smo imali najbolje igrače u odbrani koje imamo. Radanov je odigrao fantastično u prvom poluvremenu, posle se umorio. Preuzeo je Lučić, ja verujem u odbranu. Toliko nam je to značajno. Najvažnije je da smo pobedili, ali za nas nije samo to važno, nego i za budućnost, da pokažemo u sledećim utakmicama, kako smo odbranili tih 12 sekundi i da tako dižemo samopouzdanje, da se može sve odbraniti. Mi smo to maestralno odradili, otišao je u korner, ne zna gde mu je glava, gde mu je d*pe.

IZVOR: YT / Redportal RS

Autor: redportal.rs

#Pobeda

#Srbija

#Turska

#dusan ristic

#mundobasket

#svetislav pesic