Oglasio se i predsednik partije Miloš Jovanović

Nekadašnji potpredsednik opštine Čukarica i član Nove demokratske stranke Srbije (NDSS) Uroš Janković pravosnažno je osuđen odlukom Apelacionog suda na 2 godine zatvora zbog prevare golmana Vladimira Stojkovića u vezi sa prodajom placeva u toj opštini.

Janković je presudom Višeg suda u Beogradu u septembru 2021. godine "zbog izvršenja krivičnog dela prevara u saizvršilaštvu, u produženom trajanju" osuđen na 2 godine zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 2.000.000 dinara i oduzeto mu je 4.551.471,60 dinara, za koje se smatra da je protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim delom.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu je u junu ove godine odbacilo kao neosnovane žalbe odbrane na ovakvu odluku i potvrdilo prvostepenu presudu.

Tim povodom Miloš Jovanović, predsednik NDSS, za Blic je prokomentarisao odluku navzavši je "čudnom i skandaloznom".

- Shvatamo značaj poštovanja zakona i šta znači pravosnažna presuda, ali to što je pravosnažna ne znači da je presuda pravna, ispravna i utemeljena u istini i pravu, a sva je prilika da je ova odluka jedna od neutemeljenih - kaže Jovanović i dodaje:

- Kada bih hteo da budem pristojan nazvao bih ovu odluku čudnom, a kada bih hteo da budem potpuno iskren - skandaloznom.

On je rekao da Janković nije hteo nagodbu sa Višim javnim tužilaštvom, jer mu je, kako je rekao "stalo do istine".

- I ako ostavimo po strani to da je Janković negirao dela koja mu se stavljaju na teret i nije želeo nagodbu sa tužilaštvom, jer mu je stalo do istine, dve su stvari indikativne same po sebi. Naime, prvookrivljeni Đurković, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, rekao je da Janković nema veze sa tim, a to je ponovio i sam Stojković. Pored toga, imamo presudu da je kriv i dobio je najveću kaznu, što otvara pitanja o kvalitetu našeg pravosuđa i eventualnim pozadinama slučaja. Presudu primamo k znanju, ali ostaje činjenica da nas mnogo posla čega u borbi za pravnu državu - navodi Jovanović.

Istim povodom, danas je organizovana i konferenciju za medije na kojoj su govorili Jankovićev branilac, advokat Dragan Palibrk, osuđeni Uroš Janković, oštećeni golman Vladimir Stojković, a takođe i naš sagovornik i lider NDSS Miloš Jovanović.

Jankovićev advokatski tim je najavio da će podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, u vanrednom pravnom leku, povodom presude.

Advokat Dragan Palibrk je izjavio da u sudskom procesu protiv nekadašnjeg potpredsednika opštine Čukarica nije iznet nijedan dokaz da je izvršio bilo kakvo krivično delo. Rekao je da ne da nije imao fer i pošten proces, već nije imao elementarna prava na suđenje u ovom postuku.

- Bahato ponašanje predsednice sudskog veća u prvom stepenu. Mnogo puta je prekidala Jankovića, uzimala mu reč kada je hteo da govori na suđenju. Nijedan predlog odbrane nije prihvatila - naveo je branilac.

Rekao je i da je neverovatno da je Apelacioni sud, prilikom svog prvog odlučivanja, vratio suđenje istom sudskom veću prvostepenog suda.

- Nakon toga, prvostepeni sud nije izvršio nijedan od naloga Apelacionog suda. A to su nepravilnosti zbog koji je Apelacioni sud prethodno bio ukinuo presudu prvostepenog suda - dodao je advokat Palibrk.

Naveo je da je njegov klijent presudu dobio "potpuno nevin i bez ijednog dokaza da je učinio krivično delo". Zbog toga je ocenio da je "po principu zle namere i zle volje potvrđena skandalozna prvostepena presuda koja je imala brojne rupe i propuste", kao i da je veće Apelacionog suda "zlonamerno donelo odluku" i izvršilo "pravničko nasilje".

Novinarima se obratio i sam Stojković, rekavši da je sinoć prekinuo letovanje da bi došao u Beograd na ovu konferenciju da potvrdi da Janković nije kriv.

- Što se mene tiče, on nije kriv - rekao je Stojković i objasnio da je imao moralnu obavezu kao hrišćanin, kao i obavezu prema Jankovićevoj deci, da to kaže.

Janković je dodao da je u njegovom slučaju zakon izigran i da je velika nepravda naneta njemu i njegovoj porodici.

Autor: blic.rs / redportal.rs

#Miloš Jovanović

#Vladimir Stojković

#dss

#ndss