KRAJ! Partizan - Crvena zvezda 98:84

Košarkaši Partizana su, posle pet uzastopnih poraza od Crvene zvezde, u 21. kolu ABA lige savadali crveno-bele sa 98:84, i to posle neverovatnog duela odigranog u hali Aleksandar Nikolić, krcatoj "grobarima", koje je najviše oduševljavao nestvarni Aleksa Avramović, strelac 33 poena, od toga 31 u drugom poluvremenu, kada je i dao svojih osam trojki iz deset pokušaja.

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

Sve ono što su bili najveći problemi crno-belih u nedavnom porazu od "večitog rivala" u finalu Kupa Radivoja Koraća, "nestalo" je već u uvodnoj deonici ovog okršaja naših najpopularnijih klubova. 

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

Kad god bi Partizan kretao u kontru, nije više bilo soliranja koje je Zvezda na prethodna dva ovosezonska duela zaustavljala brzim prekršajima, već je brzo dodavanje tranziciju činilo hitrijom, a donosilo i poene. Uz to, Željko Obradović je napad "naštimovao" tako da Kevin Panter više ne muči muku da dođe do lopte, pa i pozicije za šut, već je najbolji poenter Partizana, uz dobru kretnju i još bolje blokove saigrača često zadavao glavobolje rivalima, čiji su prekršaji bili i "krivi" što je iz minuta u minut narastao njegov košgeterski učinak, a i prednost ekipe za koju sada nastupa.

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

Zvezda je, sa druge strane, uspevala da nešto boljom skok-igrom parira, ali se čekalo da neko od njenih igrača "proradi" dok je +7 za domaćine naraslo na maksimalnih 12 razlike početkom druge četvrtine. I, tada se "uključio" u utakmicu Davidovac, koji je sa nekoliko dobrih poteza povezao redove crveno-belih. Nedugo zatim Zvezdina serija od 8:0 primakla ju je na 36:34, i to posle "trominutnog očaja" kada su se obojica trenera, i Obradović i Dejan Radonjić, nervirali. I ne čudi, toliko je bilo promašaja, da je šut iz prve deonice (oba tima su tada bila prilično uspešna, 52%) spao na 45, odnosno 37 odsto.

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

Drugo poluvreme počelo je daleko burnije nego što se prvo privelo kraju, jer je Partizan za tili čas otišao opet na 12 razlike, za šta se i pored nekih Zvezdinih atrakcija poput Holinsovog zakucavanja, pobrinuo najviše raspoloženi Avramović. Da Holins nije uzvraćao u trim trenucima, verovatno bi se desio crno-beli nokaut najvećeg rivala, ali ni 16 poena za sedam i po minuta Alekse Avramovića u trećoj četvrtini, ni vođstvo od 61:48 za Partizan, nisu uzdrmali Radonjićevu ekipu.

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

Malo sa linije penala, malo više ofanzivnim skokovima, Kalinića, pa Davidovca, koji je pogodio i trojku, tek - Crvena zvezda se serijom 14:2 i pre poslednje deonice potpuno vratila u život.

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

A ta poslednja je bila priča za sebe. Zvezda je košem Ivanovića prvi put povela od uvodne deonice, ali je onda doživela veliki juriš crno-belih, koji su sa devet poena u nizu ponovo uzeli konce igre u svoje ruke. Treneri su se i dalje nervirali (pa i dobijali obostrane tehničke greške kada je junak ovog meča posegao za jednom manjom provokacijom "klupe" rivala), ali glavni akter derbija nije odustajao od onoga što je radio Zvezdi od velikog predaha.

Foto: Redportal.rs/Marijana Vasiljević

Kada je ubacio sedmu trojku iz devetog pokušaja, "grobari" su već bili u transu,  a osmom je digao celu halu na noge. Partizan je od tada samo uvećavao svoju prednost, nije ga u tome omela ni tehnička Lesoru, ni poneki dalekometni pogodak rivala. Na kraju - sasvim zaslužena, a zbog Alekse Avramovića i onih preokreta, serija (pa i tehničkih greški, a i atmosfera), prilično impresivna pobeda crno-belih.

Autor: Novosti.rs / Redportal.rs

#crvena zvezda

#derbi

#partizan