Deportacija ili borba za jubilarni 10. trofej na Australijan openu?

Večeras će se saznati konačna odluka o sudbini najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića koji već 10 dana boravka u Australiji trpi veliku torturu i užasan tretman od strane Australijske vlasti koja mu je po 2. put odbila vizu.

Sudija Entoni Keli, koji je prikupio velike simpatije Srba, jer je sudio po pravdi i vratio Novaku sudu na 1. suđenju, prepustio je slučaj Saveznom sudu Australije, a Novakov advokatski tim se izborio da srpskom teniseru sudi tročlano sudsko veće.

Suđenje će voditi vrhovni sudija Džejms Alsop, a pomagaće mu Entoni Besanko i Dejvid O'Kalahan.

S obzirom da će Novaku suditi sudsko veće, australijska vlast neće imati pravo na žalbu ukoliko Novak pobedi na sudu, za šta se svi nadamo.

Advokatski tim je dostavio sudu dokumentaciju u slučaju Đokovića koja ima 268 stranica.

Ono što igra veliku ulogu u borbi najboljeg tenisera sveta je to što je Ministarstvo zdravlja Australije poručilo da Đoković nije opasnost po stanovnike, za šta ga tereti ministar Aleks Hok.

Na Tviter profilu osvanuo je snimak kada se Novak uputio u sudnicu.

IZVOR: TW / @gilliantant

Đokovića večeras očekuju 1 od 3 scenarija - pobeda, nerešeno ili poraz.

Ako Novak dobije slučaj, ministar za imigracije Aleks Houk nema pravo žalbe zbog toga što slučaj vodi tročlano veće. To znači da će srpski teniser dobiti dozvolu da igra na Australijan openu i da juri 21. grend slem, piše Mondo.

Ukoliko Đoković izgubi, to bi značilo da ima samo jednu opciju, da se žali Vrhovnom sudu. Međutim, problem sa tom žalbom je što je za to potrebno vreme, pa je jasno da ne bi bilo vremena da se žalba reši do ponedeljka i do početka turnira.

Treća opcija je pat pozicija, odnosno da sudije ne donesu odluku. Ako se to dogodi biće veliki pritisak na ministra Houka i na sve da dozvole Novaku da učestvuje na turniru. U tom slučaju je upravo Houk osoba koja može da Novaku da posebnu vizu za učešće na turniru. Mada su male šanse da će to zaista uraditi, bar tako tvrdi bivši zamenik sekretara za imigracije Abul Rizvi.

Podsetimo, Đoković se tereti da je opasan po javno zdravlje Australije i da bi mogao da negativno da utiče na antivaksere, kojih gotovo da nema u Australiji.

Čak 93% Australijanaca vakcinisano je sa bar 2 vakcine, tako da ne osnov po kome se Novak tereti potpuno besmislen.

Ovde možete pratiti uživo suđenje Novaku Đokoviću:

IZVOR: YT / Federal Court of Australia

Autor: redportal.rs

#australija

#novak djokovic

#sudjenje