Srbija u društvu 9 veličanstvenih

Fudbalska reprezentacija Srbije napravila je najveći uspeh u 21. veku, plasiravši se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru pobedom nad favorizovanom Portugalijom i to u Lisabonu.

Dok se najbolji igrač sveta Kristijano Ronaldo i drugari u suzama spremaju za baraž u kome će tražiti svoju šansu da se ipak nađu na svetskoj smotri, oči navijača srpske reprezentacije su već uprete prema Kataru.

Kao što je to običaj kod Srba, svako već u glavi ima idealnu grupu koju bi Srbija mogla da dobije, kao i idealan scenario koji bi Srbiji obezbedio prvi prolazak u nokaut fazu velikog takmičenja još od Evropskog prvenstva 2000. godine.

Međutim, još uvek je vrlo rano pričati o potencijalnim protivnicima u grupnoj fazi Mundijala, jer je Srbija zapravo jedna od prvih selekcija koje su obezbedile učešće na Svetskom prvenstvu 2022. godine.

Izuzimajući domaćina takmičenja Katar uz Srbiju je samo još 7 selekcija obezbedilo učešće na svetskoj fudbalskoj smotri, a to su: Brazil, Nemačka, Francuska, Belgija, Španija, Hrvatska i Danska.

Sedam evropskih selekcija obezbedilo je plasman osvajanjem prvih mesta u svojim kvalifikacionim grupama, dok se očekuje da isto u narednim danima učine i Engleska, Italija i Holandija, koje su lideri u svojim grupama uoči poslednjeg kola.

Brazil je obezbedio plasman kao prvoplasirani u Južnoj Americi, a očekuje se da ubrzo to učini i Argentina, koja ima čak 8 bodova više od trećeplasiranog Ekvadora.

Žreb za grupnu fazu Svetskog prvenstva u Kataru biće održan 1. aprila 2022. godine, nakon mečeva baraža u martu u kojima će se između ostalih i Portugal boriti za 1 od preostala 3 mesta na svetskoj smotri.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se u decembru 2022. godine, što će biti 1. put da se Mundijal igra na zimu, kada govorimo o zimi na severnoj polulopti.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#aleksandar mitrović

#katar

#svetsko prvenstvo