Bio jedini strani vladar na OI

Kada su u Tokiju svečano otvorene 32. letnje Olimpijske igre, to je mesto na kome se, i pored korone, sjatila sva svetska elita, a Japan će, osim vrhunskih sportista, ugostiti veliki broj predsednika država i vlada iz svih krajeva sveta. Ipak, na 1. obnovljenoj Olimpijadi, održanoj u Atini davne 1896. godine, to nije bio slučaj. Kako piše Istorijski zabavnik, pozivu grčkog kralja Georgija I da prisustvuju nadmetanjima odazvao se samo jedan vladar! 😲

Atina je bila domaćin svih Olimpijskih igara u antici. Zato je, jednom kada je ideja o obnavljanju takmičenja ponovo zaživela, Grčka bila logičan izbor za početak prvih modernih Olimpijskih igara. One su održane od 6. do 15. aprila 1896. godine, a o tome koliko su bile značajne za onovremenu Grčku, najbolje govori činjenica da ih je svečano otvorio grčki kralj Georgije I i da su članovi kraljevske porodice uživo posmatrali većinu takmičenja.

Grci su u početku predlagali da se na Igrama takmiče samo Grci. Kad je rešeno da takmičenje treba da bude međunarodnog karaktera, trebalo je zainteresovati za Igre i ostatak sveta. Pjer de Kuberten, francuski pedagog, istoričar i osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, ubedio je grčkog kralja da lično pozove evropske vladare i njihove sportiste na spektakl u Atini.

Tog aprila 1896. godine u Grčku su stigli sportisti iz 14 zemalja, ali samo jedan strani vladar - kralj Srbije Aleksandar Obrenović.

Uprkos činjenici da na prvim Olimpijskim igrama nije bilo sportista Kraljevine Srbije, naša zemlja je, ipak, na posredan način, imala svog predstavnika.

Mladi, tada 20-godišnji, Aleksandar Obrenović, kralj Srbije, često je putovao u inostranstvo. Sa delegacijom se početkom aprila 1896. iz Niša uputio u Skoplje, odatle u Solun, a potom u Hilandar, gde je boravio 3 dana. Nakon toga, kralj i njegova svita stigli su u Atinu, gde su naredna 4 dana posmatrali začetke onoga što će postati globalni fenomen i najmasovnije sportsko takmičenje savremenog sveta. 😍

U čast vladara Srbije i najviđenijeg gosta Igara grčki kralj je naredio da se na stadionu u Atini himna Bože pravde svira u nekoliko navrata. 

Sa današnjeg istorijskog aspekta bitno je pomenuti i ljude koji su se tog aprila 1896. našli u Atini u delegaciji kralja Aleksandra. Bili su tu, između ostalih: Dragutin Franasović, srpski general i ministar vojni, Milan Đak Milićević, književnik i predsednik Srpske akademije nauka, Đoka Jovanović, doktor pariskog Medicinskog fakulteta i lični lekar srpskog kralja, Mihailo Rašić, maršal, kao i Živojin Mišić, budući slavni srpski vojvoda, a u to vreme ađutant-major na dvoru Obrenovića.

U vezi sa 1. Olimpijadom modernog doba postoji još jedna zanimljivost. Predstavici delegacije naše zemlje nisu bili jedini Srbi koji su se našli na stadionu u Atini! Među učesnicima, pod zastavom Ugarske, takmičio se i Momčilo Tapavica, Srbin iz sela Nadalj u Vojvodini.

Takmičio se u čak 4 discipline: atletici, rvanju, dizanju tegova i tenisu. Uspeo je da osvoji bronzanu medalju u tenisu, u pojedinačnoj konkurenciji. ⚾

Autor: istorijskizabavnik.rs

#1. moderne Olimpijske igre

#Aleksandar Obrenović

#Georgije I

#atina

#olimpijske igre

#srpski kralj