Selektor košarkaške reprezentacije biće na slatkim mukama ovog leta

Kada se sezona u klupskoj košarci bliži kraju, uvek sledi vreme za reprezentativne obaveze. Nakon duže pauze, reprezentacija Srbije će se okupiti u najjačem sastavu i to za početak povodom kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, koji će se održati od 29. juna do 4. jula u Beogradu.

Selektor Igor Kokoškov objavio je danas širi spisak igrača na koje računa ovog leta. Na spisku se nalazi 25 imena i na njemu nema većih iznenađenja, što znači da će Srbija u najjačem sastavu dočekati kvalifikacije za završni turnir u Tokiju.

Reprezentacija Srbije će u dvorani Aleksandar Nikolić ugostiti selekcije Italije, Portorika, Senegala, Filipina i Dominikanske Republike, a samo će se pobednik turnira plasirati na Olimpijske igre.

Ovo će nakon Mundobasketa u Kini 2019. godine biti 1. veliko takmičenje, nakon što je 2020. godina protekla u znaku pandemije, pošto su odloženi svi veći događaji, uključujući i najveću svetsku sportsku smotru.

Poznato je da selekcija SAD uvek najozbiljnije shvata upravo ovo takmičenje i da na Olimpijske igre uvek šalje najjaču selekciju, pa za sve ostale reprezentacije predstavlja poseban izazov pobeda nad američkim drim timom na Olimpijskom turniru.

Mnogi ljubitelji košarke u Srbiji smatraju da nakon više decenija Srbija sada ima dobru šansu da tako nešto uradi, s obzirom na to da ima najboljeg centra sveta Nikolu Jokića, za koga se očekuje da bude proglašen MVP-jem NBA lige. Srbija takođe ima i najboljeg evropskog plejmejkera Vasilija Micića, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige u sezoni, vodeći svoj Efes do titule prvaka Evrope.

Naravno, tu je i uvek fenomenalni Bogdan Bogdanović, koji blista u dresu Atlante, ali i Miloš Teodosić koji je bio MVP regularnog dela Evrokupa u dresu Virtusa iz Bolonje.

Na spisku selektora Kokoškova nalaze se: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz, Branko Lazić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Dalibor Ilić, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica, Alen Smailagić, Marko Gudurić, Nikola Jokić, Aleksej Pokuševski, Vanja Marinković, Nemanja Nedović.

S obzirom na to da je okupljanje zakazano za 12. jun u Beogradu, a da Bogdanović i Jokić igraju završnicu sezone u NBA ligi za svoje klubove, izvesno je da će Kokoškov u početku biti uskraćen za pomoć dvojice asova, ali se očekuje da se oni pridruže timu ako ne ranije onda svakako u Tokiju.

Autor: redportal.rs

#kokoškov spisak

#košarka spisak

#košarkaški spisak

#reprezentacija spisak

#spisak košarka