Kako je teška povreda naterala najboljeg srpskog košarkaša da razvije nepobedivo oružje na terenu.

Sinoć u kasnim satima, Denver se po drugi put za redom vratio iz 3 - 1 deficita i plasirao u finale Zapadne konferencije NBA. I to na kakav način! Protiv najvećeg favorita, pobedom u utakmici br. 7 ! Jokić je bio nezamenjljiv na terenu, ali ovoga puta u ulozi organizatora igre. Sa svojih čak 16 asistencija i 20 skokova omogućio je celom timu Denvera da se apsolutno razigra i raspuca - na čelu sa Džamalom Marejem koji je ubacio čak 40 poena.

Svojom igrom protiv Jute i protiv Klipersa, "Joker" je zaintrigirao košarkaške stručnjake svojim posebnim i vrlo specifičnim načinom šuta. Potez, od milošte prozvan "the Sombor shuffle" ili ti po naški "Somborska mešalica" (ime nosi po rodnom gradu Nikole Jokića), je šut koji Nikola koristi majstorski i smrtonosno sa bilo koje distance. Uključujući i za tri poena. U 4. četvrtini šeste utakmice najlepše je to demonstrirao kada je zabio trojku u ključnom trenu, trojku koja je omogućila Denveru da se odvoji, pobedi i izbori sebi šansu za finale.

Šut je kompletno nekonvencionalan, jer se oslanjate na istu nogu sa koje šutirate, dok ste u blagom fejdu. Ako ste pritom još i 2.13 m visoki, odbrana protivničkog tima može samo da vas posmatra i da se nada da vam nije veče.

Jokić je "osmislio" taj šut još 2018, kada se lečio od povrede zgloba. Šutiranjem sa desne noge (umesto sa leve) omogućilo mu je da smanji opterećenje na povređeni zglob. I tako, nešto što je krenulo samo kao način da sebi privremeno omogući šut, postalo je nakon nekoliko godina ubojito oružje za koje ne postoji odgovor.

Nikolina "Somborska mešalica" je jedan od najboljih šuteva. Potez za koji protivničke ekipe jednostavno nemaju odgovor.

IZVOR: YT / Nikola Jokić's best Sombor Shuffle shots of 2019-20 season

Prva utakmica finala Zapadne konferencije igra se u subotu 19. septembra u 3.00 po našem vremenu.

Autor: redportal.rs

#Denver

#Denver vs Clippers

#Finale zapadne konferencije

#Joker

#NBA

#Nba conference finals

#Nikola Jokić

#Nuggets