Crvena zvezda i Milan odigrali su evropski klasik

Kada su u decembru 2020. godine izvučeni parovi 1/16 finala Lige Evrope i u Milanu i u Beogradu su bili srećni. U Milanu jer su dobili slabijeg protivnika, a u Crvenoj zvezdi jer igraju sa velikanom evropskog fudbala. Kada se euforija posle žreba malo slegla čitava Evropa je shvatila da će ovo biti dvomeč osvajača Lige šampiona!

Crvena zvezda i Milan su bili jedini par 1/16 finala Lige Evrope koji su osvajali Ligu šampiona!

Rivalstvo ovih klubova počelo je 1988. godine, i od tada su odigrana još dva dvomeča. U kvalifikacijama za Ligu šampiona 2006. godine i ove 2021. godine. U svim susretima Milan je išao dalje.

Godine 1988. Milan je imao najjači tim u Evropi i susreo se sa Crvenom zvezdom. Dragan Stojković Piksi je plesao na San Siru, a Evropa je gledala spektakularnu utakmicu Piksija i Savićevića. Za Milan su igrali Barezi, Maldini, Rajkard, Anćeloti i Van Basten. U Beograd se došlo sa 1:1:

IZVOR: YT / Crni Guja

A onda je došla čuvena malga u Beogradu, kada je Crvena zvezda vodila sa 1:0 utakmica je prekinuta i nastavljena sutradan. Završeno je 1:1 i penali su rešili pobednika:

IZVOR: YT / Crvena zvezda

Ovaj dvomeč je bio veliko iznenađenje za Milan koji je u tim trenucima bio najjači klub Evrope. Milan je prošao dalje spletom srećnih okolnosti i osvojio Ligu šampiona, a Evropa je dobila Dejana Savićevića koji je kasnije osvojio Ligu šampiona sa Crvenom zvezdom i imao transfer baš u Milan. Treba pomenuti da su mnogi evropski velikani Mesija kada se pojavio upoređivali baš sa Savićevićem.

Crvena zvezda je šampion Evrope!

IZVOR: YT / Crvena zvezda

Godine 2006. Milan je posle velikog skandala u Italiji uspeo da se izbori za kvalifikacije za Ligu šampiona. Imao je veoma jak tim, a istorija je htela da se klubovi ponovo sretnu. Milan je prošao dalje i na kraju te sezone osvojio Ligu šampiona.

Dvomeč koji su odigrali Milan i Crvena zvezda 2021. godine ostaće upisan u istoriji kao jedini meč 1/16 Lige Evrope u kom su se susreli osvajači Lige šampiona. I prikazali su Evropi dvomeč na nivou renomea svojih klubova.

U Beogradu je bilo 2:2:

IZVOR: YT / Crvena zvezda

A onda je došla utakmica na San Siru gde se Milan provukao, a Evropa je videla ples Mirka Ivanića u stilu Dragana Stojkovića Piksija. Tresao se San Siro sa igračem više, a Donaruma je spasao svoj klub:

IZVOR: YT / Aldânio B7M

Možda je ovo velika prilika za Milan da dođe do još jednog evropskog trofeja. Jer kad god se susretao sa Crvenom zvezdom osvajao je evropski trofej.

Evropo raduj se! Vratio ti se veliki Milan! Vratila ti se velika Crvena zvezda!

Autor: redportal.rs

#Liga Evrope

#Milan

#anceloti

#barezi

#donaruma

#ivanic

#liga sampiona

#piksi

#rajkard

#san siro

#savicevic

#van basten

#zvezda