Kada je sadašnji selektor Srbije prosipao magiju po terenu

Fudbalska reprezentacija je osetljiva tema kod nas, s obzirom na to da, za razliku od ostalih sportova, u fudbalu i nismo imali velike uspehe. Međutim, svi iz Srbije ali i sa celog Balkana se sa nostalgijom sećaju vremena bivše velike Jugoslavije i njene fudbalska reprezentacije iz 1990. godine, sa Svetskog prvenstva u Italiji.

Tada je Jugoslavija stigla do četvrt-finala, gde je zaustavljena od Argentine na čelu sa Maradonom i to na penale! Argentina je u tom trenutku bila aktuelni svetski prvak, koja je na kraju stigla do finala i prilike da odbrani titulu, ali Nemci su tada ipak odbranili čast evropskog fudbala i u Italiji osvojili šampionat.

Međutim, jedna druga utakmica sa tog takmičenja ostala je upamćena kao jedan od najlepših trenutaka jugoslovenske fudbalske priče. Radi se o utakmici osmine finala Svetskog šampionata, u kojoj se reprezentacija Jugoslavije sastala sa reprezentacijom Španije.

Na ovoj utakmici zablistao je Dragan Stojković Piksi, novoizabrani selektor Srbije. Još uvek se pamte njegova 2 gola Špancima, kojima ih je sa Apeninskog poslao nazad kućama na Pirinejsko poluostrvo.

IZVOR: YT / Deki Djordjevic

Kada bi se napravila anketa koji je najlepši gol koji je fudbalska reprezentacija Jugoslavije ikada postigla, verujemo da bi se svi ljubitelji fudbala sa prostora bivše Jugoslavije prvo setili upravo prvog Piksijevog gola protiv Španije.

Dragan Stojković je iskoristio loptu koja je do njega stigla nakon centaršuta Zlatka Vujovića, neverovatno lucidnom fintom poslao Vaskeza "po burek", a onda rutinski savladao Zubizaretu. Potez velikog majstora i fudbalskog čarobnjaka.

Drugim golom iz slobodnog udarca definitivno je spakovao španske kofere i izbacio ih sa Svetskog prvenstva. Reč je bila o zlatnom golu, kojim je Jugoslavija otišla u četvrt-finale Svetskog šampionata.

S obzirom da je ovo ujedno bilo i poslednje veliko takmičenje na kome je celovita Jugoslavija nastupala, količina nostalgije koja postoji kada se pojedinci sećaju ovih golova postaje još razumljivija. Ostaje nada da će Piksi makar deo svog fudbalskog umeća uspeti da prenese i kao selektor na igrače koji danas brane reprezentativne boje.

Autor: redportal.rs

#fudbal

#gol špancima

#jugoslavija

#piksi

#piksijev gol

#svetsko prvenstvo u italiji