Pokloniće ga NAŠOJ VOJSCI!👏🏼

Vlasnik i direktor Pink Media Group Željko Mitrović, objavio je na svom Instagram profilu snimak probnog leta prvog dupog drona. U opisu je napisao da je ovo revolucionarno otkriće na koje je veoma ponosan, te da će deo pokloniti našoj vojsci, ako im se bude dopao.

Ono što možete videti na snimku je prvi probni let takoreći duplog drona, od kojih su oba na električni pogon. Jedan vertikalnog uzgona i jedan, kao što vidite, sa fiksnim krilima.

Prvi je KAM-81, brzine 60 km, ali ogromne preciznosti, dok je drugi IKA-20, koji je poput nosača:

Ja ga često zovem leteća granata zato što je u njemu granata 81 mm. Ima fiksna krila, repni motor i domet od 60 km. Sa njim se upravlja veoma precizno i može pogoditi metu sa preciznošću, takoreći u tačku. IKA-20 je poput nosača ili lansera, jer nosi kamikazu i sa nekoliko hiljada metara je ispušta, a kamikaza nastavlja let do misije.

On je objasinio i po čemu je ovaj proizvod jedinstven:

Ovo je revolucionarni proizvod, zato što je, za razliku od drugih proizvođača u svetu, pet puta jeftiniji, a ima 10 puta veću razornu moć. Deo želimo da poklonimo našoj vojsci, da isproba i da nam kaže svoje utiske... Mi smo na sajmovima, pre svega u Vašingtonu i Parizu, koje smo posetili u prethodnih 60 dana ostavrili ogromno interesovanje baš za ovaj proizvod. Sada imamo dva fenomenalna proizvoda, ovaj KAM-81 bombarder i IKA-20 koji treba da prevaziđu sva očekivanja!

Miloš Petrašinović, ispred tima PR-DC, ističe da su veoma zadovoljni, jer su imali veoma uspešan separacioni test:

Ni u jednom trenutku nismo gubili komunikaciju ni sa jednom letelicom. Mi smo jako srećni što ovakav proizvod dolazi iz naše kompanije, i da smo jedinstveni u svetu.

Mitrović je dodao da će pre Nove godine biti spremni za serijsku proizvodnju, ali da će morati da izvedu još nekoliko testova:

Za to će nam biti potrebni neki malo veći poligoni zato što samo odvajanje na velikim visinama podrazumeva i veliki dolet, što znači da nam trebaju poligoni gde možemo to isprobati na 5, 10 ili više kilometara. Ali presrećni smo kako je protekao prvi test, samo odvajanje ove letelice sa fiksnim krilima ili bolje da kažem, leteće mine.

Izjavu i test možete pogledati ovde.

Autor: redportal.rs