Mislim da su se jednom iznervirali kada sam okadila prvi red publike na EXIT festivalu. Okadila sam i binu.

Reperka iz Srbije Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, domaćoj javnosti poznata je već dvadeset godina. Za sve ovo vrijeme, gotovo nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Njeni tekstovi su često provokativni, a njenih kritika nije pošteđena ni vlast u Srbiji, ni opozicija, ali ni crkva, prenosi Dan.

Sajsi MC se sada oglasila povodom održavanja Evroprajda u Beogradu, a u intervjuu za Nova.rs osvrnula se i na izjavu banatskog vladike Nikanora, koji je kritikovao održavanje gej parade.

- Što se tiče crkve i LGBT prava - mislim da crkva to ne treba da komentariše. Ona treba da ujedinjuje i brine o svima, o svakom pojedincu, bez obzira na seksualnu orijantaciju, pol, nacionalnost i slično. Crkvu niko nije pitao za mišljenje - rekla je Sajsi MC u intervjuu za Novu.

Govoreći o episkopu Nikanoru kazala je da je njegova izjava neprihvatljiva i skandalozna.

- Dopada mi se reakcija javnosti koja je osudila to. Pojavio se manjinski deo koji je dosta glasan i koji je opravdao njegov govor, ali to mi je suludo - navela je Sajsi.

Navodi da reakcija vernika na njene poteze nikad nije bila preterano glasna.

- Mislim da su se jednom iznervirali kada sam okadila prvi red publike na EXIT festivalu. Okadila sam i binu. Oni su to smatrali provokacijom, ali ja se ne bavim njima kao njima. Ja jednostavno koristim te stvari i u privatnom životu. Imala sam performans da se moj nastup istakne, a i zašto da ne okadim binu? Nek se malo pročisti. Ne vidim problem. Postoji jedna malo radikalnija struja koja smatra da samo oni imaju pravo na verske običaje. Možda su mislili da nisam dostojna toga da imam takav ritual na sceni? Ko zna. To je ritual još iz paganskog vremena - smatra Sajsi.

Na pitanje kako bi se mogle prevazići nesuglasice između liberalne i desno orijentisane Srbije, ili između crkve i LGBT prava, Sajsi ocenjuje da je to glavna tema u svetu, ne samo u Srbiji.

- Teško da će se u skorijoj budućnosti bilo šta pomeriti na tom planu. Desnica jača i u Evropi i u Americi - zaključila je ona.

Autor: Dan

#EXIT

#LGBT

#Sajsi MC

#vladika nikanor