Marko Stojanović u Zornjaku šokirao činjenicom da je ova disciplina bila izjednačena sa striptizom! 🤨

Navikli ste da Dragan Marinković Maca u Zornjaku svakog radnog dana obrađuje zanimljive teme, ali one o kojima se ne priča mnogo i koje ćete retko gde čuti. Tako je bilo i danas na RED TV-u od 8 do 10 časova u ovom nekonvencionalnom jutarnjem programu, jer su Maca i Irena Poša bili domaćini pantomimičarima.

Ukoliko niste znali, postoji Svetska organizacija pantomimičara i upravo je današnji Macin gost, glumac Marko Stojanović, predsednik. Uz njega je u studiju bila i pantomimičarka Tamara Kukić.

Foto: Printscreen RED TV

- Mi smo došli da ćutimo – našalio se Marko na samom početku. 😅

Potom je Macu zanimalo gde je pantomima danas kao profesija, a Marko je otrkio jednu zanimljivu činjenicu:

- Prvo jedna važna informacija od pre mesec dana. Znate kako svako zanimanje ima šifru, e pa od pre mesec dana, prema našem zakonu, pantomimičari više nisu pod istom šifrom sa striptizetama i ukrotiteljima divljih zveri. Majke mi, to postoji. Svaka zemlja ima svoju knjigu zanimanja i šifre i mi smo bili sa striptizetama, dve godine nam je trebalo da se odvojimo, ali uspeli smo, sada smo pod istom šifrom sa glumcima - ispričao je Marko, a Maca je pitao:

- Čekaj, striptizete i divlje zveri su u istoj grupi? 🤔

Foto: Printscreen RED TV

- U istoj, verovatno i jedni i drugi krote neke zveri – rekao je Marko u šali i dodao:

- Ali, sad smo tu gde jesmo, sad smo glumci. Nema nas mnogo, postoje dve bitne institucije kod nas: jedna datira iz 1973. godine, to je Festival monodrame i pantomime u Zemunu, koja održava plamen pantomime, a druga je novoformirana, ima desetak godina, Festival pantomime u Vranju, organizuje ga neka međuopštinska organizacija gluvih, odnosno to je manifestacija posvećena osobama sa oštećenim sluhom, što je potpuno fenomenalno. Postoji i neverbalni teatar, to postoji intenzivno kod nas već decenijama.

Ukoliko vas zanima kako se pantomima razvija u svetu i šta su Markove dužnosti kao predsednika Svetske organizacije pantomimičara, ali i kako su se Maca i Irena snašli u ovoj disciplini, potražite današnju emisiju na Jutjub kanalu RED TV-a. Nama ne treba pantomima da vas podsetimo da budete uz Zornjak i sutra u novom terminu od 8 do 10 časova na RED TV-u! 😎

Autor: redportal.rs

#maca

#pantonima

#redtv

#zornjak