Uzburkala albansku javnost, pljušte negativni komentari

Albanska umetnica Ermira Murati, čije su slike gej Šiptara izazvale veliku polemiku u albanskim medijima, kaže kako „Ovaj čin ne sugeriše nužno da su svi Albanci imali takva seksualna uverenja “, već upravo pokazuje da su „takva seksualna verovanja i ljubav prema istom polu postojali u našoj prošlosti “.

Ermira ne odustaje od svoje priče, uprkos bronim kritikama čak i njenih kolega umetnika.

Za Ermiru gej Šiptari su postojali kroz sve vreme njihove istorije. Ermira tvrdi da je inspiraciju dobila polazeći od nekih fraza u narodnim pesmama, od mnogih dobro poznatih rapsodija albanskog naroda u čijim pesmama se mogu primetiti fraze koje izražavaju njihova seksualna uverenja.

Ermira smatra da su gej odnosi opisani u narodnim pesmama Šiptara sa Kosova u savremenom albanskom društvu potiskivani a da je to ništa drugo do homofobija. Gej odnosi su po Ermiri postojali u prošlosti Šiptara i od toga ne treba bežati:

– Samo prepoznavanjem i prihvatanjem naše prošlosti možemo ići napred.- rekla je Ermira.

Ermira Murati se žali da je mnogo negativnih komentara na njenu umetnost.

– Nakon objavljivanja na tri portala u roku od tri sata stiglo je na hiljade kritika a većina je negativna. – rekla je Ermira.

Kao reakciju na negativne kritike, umetnica je morala da sakrije objave i blokira komentare na svom profilu na Fejsbuku.

– Poznato je da diranje takvih tabu tema uvek izazove takve negativne reakcije i uopšte nisam uznemirena zbog toga. – rekla je slikarka.

Autor: vidovdan.rs

#Gej

#albanci

#albanska umetnica

#ermira murati