Najpoznatije delo Lava Tolstoja povezano sa ovim pukovnikom

Glumac Viktor Savić je na svom Instagram profilu objavio da je posetio je manstir Svetog Romana koji se nalazi u blizini Đunisa. Ovaj manastir datira još iz 11 veka i u hrisovulji vizantijskog cara Vasilisa naziva se Sventeromon.

U manstiru počiva ruski pukovnik Nikolaj Rajevski. Pukovnik Rajevski je bio i srpski doborovoljac, učestvovao je u srpsko-turskom ratum u bitkama za Šumatovac i Androvac gde je i poginuo.

Lik i delo pukovnika Rajevskog poslužili su velikom ruskom piscu Lavu Tolstoju za izgradnju lika grofa Vronjskog. Grof takođe na kraju knjige odlazi u srpsko-turski rat kao i pukovnik Rajevski.

Objava je za kratko vreme skupila preko 20.000 lajkova.

View this post on Instagram

Nažalost, retko ko zna (zahvaljujući našem obrazovnom sistemu) da je čuveni lik Vronskog iz čuvenog dela Lava Tolstoja “Ana Karenjina” zapravo pukovnik Nikolaj Rajevski, koji je posle Aninog samoubistva došao u Srbiju da ratuje protiv Turaka. “Poneo je samo svoje humano uverenje kako je njegova ljubav prema Srbima nešto veoma snažno, a borba za sreću onih koji nemaju slobodu - herojski čin.” Dok je Tolstoj još uvek pisao čuveno delo, 1876.godine, pukovnik Rajevski je poginuo u Srbiji. Telo mu je preneto u Rusiju a srce mu je sahranjeno u Srbiji da večno kuca. “Ja u životu nemam sreće, pa je moj jedini put da se borim za sreću drugih; to je moje ‘Vjeruju’. Ubedjen sam, maman, da me je nadahnuo sam Bog - Srbija me zove!” Srbija ne sme da ga zaboravi nikada! #nikolajrajevski #grofvronski #vronski #srbija #rusija

A post shared by Viktor Savic (@_njezz_) on

IZVOR: IG / @_njezz_

Glumac ne krije da je pobožan i da često posećuje srpske kulturne spomenike. Nedavno je u jednom intervjuu rekao kako je kul biti Srbin.

IZVOR: YT / Simpatizer

Autor: redportal.rs

#VRONJSKI

#viktor savić

#ĐUNIS