Biolog zološkog vrta u Beogradu gaji malenog binturonga

Dragan Marinković Maca u studiju najnekonvencionalnijeg jutarnjeg programa Zornjak, koji se svakog radnog dana emituje na RED TV-u, ugostio je ovoga jutra Kristijana Ovarija, biologa zološkog vrta u Beogradu i njegovog ljubimca binturonga, koji još uvek nema ime.

Foto: Printscreen RED TV

Beogradski zološki vrt osnovan je 12. jula 1936. godine i on je najveći i najstariji zološki vrt u Srbiji. Jedan od najstarijih stanovnika u zološkom vrtu, kako nam je Kristijan otkrio, je aligator Muja, koji se smatra i najstarijim pripadnikom svoje vrste na svetu. Takođe, saznali smo i da se zološkom vrtu u Beogradu od 2019. godine nalaze i pingvini.

Foto: Printscreen RED TV

Kristijanov posao, kao biologa, u zološkom vrtu jeste da životinje ne dođu do veterinara. On ih pazi, obilazi, hrani, ali i vodi računa o tome kada koja životinja treba da dođe ili da ode iz vrta.

U studio Zornjaka Kristijan je doveo i svog ljubimca, životinju po imenu binturong ili medveđu mačku. Ova vrsta životinja je ugrožena i poslednjih godina se njihovo brojno stanje smanjilo za 30 odsto.

Foto: Printscreen RED TV

Binturong je došao iz Indonezije, a mališan kog smo imali priliku da vidimo u studiju je star svega 3 meseca, omiljena poslastica su mu banane i on je prvi iz svoje vrste koji je rođen u Srbiji. Vremenom, binturong može da naraste čak i do 30 kilograma.

Foto: Printscreen RED TV

U zološkom vrtu svaki dan je pun izazova i nepredvidiv, kako je Kristijan otkrio. Svako ko želi može doći u zološki vrt u 10 časova ujutru i posmatrati javno hranjenje životinja. Takođe, Kristijan je napomenuo koliko može biti štetno hranjenje životinja od strane posetilaca, jer životinje, kao i ljudi, imaju određenu hranu koju jedu i tačno vreme kada jedu. Jedan posetilac koji hrani životinju ne bi napravio veliki problem, ali s obzirom da kroz vrt prođe hiljade i hiljade ljudi, stvara se problem.

Autor: redportal.rs

#binturong

#maca

#zološki vrt

#zornjak