Posle operacije, NOĆNE MORE su odmah PRESTALE, zajedno sa emocionalnim stresom 🤨

Muškarac iz Kvebeka koji pati od poremećaja identiteta telesnog integriteta (BIID) zatražio je od doktora da mu ukloni četvrti i peti prst na levoj ruci jer je smatrao da ne pripadaju njegovom telu.

Dr Nadia Nadeau sa Odeljenja za psihijatriju na Univerzitetu Laval nedavno je objavila izveštaj o slučaju neimenovanog pacijenta koji je od detinjstva doživljavao traumatične misli da poslednja 2 prsta na njegovoj levoj ruci ne pripadaju njegovom telu. Tokom života, ove misli su mu izazivale bol, stalnu razdražljivost, narušenu spretnost i živopisne noćne more da dva prsta trunu ili peku. Iako pacijent zbog stida nije podelio svoju nevolju sa svojim prstima sa svojom porodicom, često je maštao o tome da ih sam ukloni.

- Radeći u pilani, razmišljao je da napravi malu giljotinu da bi sebi posekao prste. Bio je svestan da samopovređivanje nije bezbedno rešenje i moglo je da ima posledice na njegove veze, reputaciju i zdravlje. Nije mogao da zamisli sebe da živi u godinama koje dolaze sa tim prstima - napisao je dr Nado.

Pošto je slika mozga čoveka izgledala normalno, ponuđene su mu neinvazivne opcije lečenja kao što su kognitivna bihejvioralna terapija, antidepresivi, antipsihotici i terapija izloženosti, ali nijedna od njih se nije pokazala uspešnom. Nakon psihijatrijske procene, pacijent je sposoban da zahteva dobrovoljnu amputaciju i upućen je na ortopedsko odeljenje. Na kraju je odlučeno da je uklanjanje 2 prsta najbolji način da se pomogne pacijentu, a procena 6 meseci nakon amputacije to je potvrdila.

- Posle operacije, noćne more su odmah prestale, zajedno sa emocionalnim stresom. Imao je konstruktivne životne planove, smanjio bes i poboljšao blagostanje u porodici i na poslu. Nije izraženo žaljenje. On sada živi životom bez uznemirujućih preokupacija o svojim prstima, a svi simptomi vezani za BID su nestali. Amputacija mu je omogućila da živi u skladu sa svojim percipiranim identitetom - napisao je psihijatar.

Poremećaj identiteta telesnog integriteta (BIID) je izuzetno retko stanje koje karakteriše snažna i uporna želja za sticanje invaliditeta.

Autor: REDPORTAL.RS