I posle 2 veka ne zna se za koga ju je Betoven tačno napisao 😮

Pojavom čuvenog modela nokia 3310 stigla je i najpoznatija melodija telefona koja je nastala po zvuku čuvene Betovenove kompozicije Za Elizu. Skoro dva veka obavija je veo misterije - ko je bila Eliza? 🤔 Kompozicija je nastala 27. aprila 1810. godine, a napisao ju je čuveni kompozitor Ludvig van Betoven. 👇

Kompozicija je objavljena 38 godina nakon Betovenove smrti, odnosno 1865. godine. Tokom prethodna dva veka pojavile su se brojne teorije o Elizinom identitetu. Jedni su smatrali da je ona zapravo Elizabet Rekel, nemački sopran i sestra Betovenovog prijatelja koji je isto bio operski pevač. 

Drugi smatraju da je naslov minijature zapravo glasio Za Terezu i da je ga je pogrešno dešifrovao nemački muzikolog Ludvig Nol koji je pronašao delo. Nol je listove dobio od austrijske gospođe Babet Bredl, kojoj ih je dala izvesna Tereza fon Drošdik. Tereza je pre udaje nosila prezime Malfati, kako piše Mondo.

Veruje se da Tereza nije bila samo Betovenova učenica i prijateljica već da ju je zaprosio 1810. godine kad je kompozicija i nastala. 🎶🤔 Tereza je odbila Betovena i udala se za austrijskog plemića. Kanadska muzikološkinja Rita Steblin smatrala je da je kompozicija nastala za Elizu Barensfeld.

Foto: Unsplash.com/@andrewschultz

Ona je bila štićenica Betovenovog bliskog saradnika, muzičara i pronalazača Johana Nepomuka Melcela. Eliza Barensfeld je bila vunderkind u operskom pevanju, a 1810. je imala trinaest godina i izučavala je muziku u Beču gde je, kako pretpostavlja istraživačica, upoznala Betovena. 🎶

Melcel je živeo u susedstvu sa Terezom Malfati, a Steblin smatra mogućim da je upravo Tereza zamolila Betovena da za Elizu napiše neki lak komad za vežbanje.

Autor: Mondo