U Jevrejskom kulturnom centru "Oneg Šabat", 23. septembra, beogradska publika će imati priliku da čuje duo Dunja Knebl - Roko Margeta. 💖

Nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2022. godinu dodeljuje se Dunji Knebl, istaknutoj hrvatskoj umetnici, interpretatorki tradicionalne pesme i kantautorki.

Odlukuje doneo Odbor za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije, kojem se u domenu dodele nagrade od ove godine priključuje i Muzički informativni centar Srbije.

Glavni smisao nagrade, ustanovljene 2013. jeste podsticanje, razvijanje i popularizacija poli žanra world music, odnosno rada umetnika koji uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom. Takođe, jedna od ideja jeste i da se kroz nagradu neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

Pored umetnika koji žive i rade u Srbiji (Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vladimir Nikić,Veljko Nikolić – Papa Nik), nagrada Draškoci je do sada otišla u ruke i muzičarima rodom iz Srbije, ali koji žive u inostranstvu (Nenad Vasilić, Đorđe Stijepović, Jelena Popržan), kao i umetnicima iz okruženja (Vlatko Stefanovski i Dorian Jovanović). Laureatima se sada pridružuje Dunja Knebl (Zagreb, 1946).

Foto: World Music association of Serbia

Dunja je jedinstvena ličnost na hrvatskoj world music sceni, ali i na širem prostoru. Vrsna je vokalna interpretatorka narodnih pesama iz Hrvatske, sa Balkana i iz udaljenijih krajeva planete, uvek sa prepoznatljivim i neponovljivim stilom izvođenja.

Voli da traga za starim tekstovima i notnim zapisima i da vraća u život zaboravljene bisere ljudskog duha. To čini nasvoj, lični način, prevazilazeći pojam pevačice i prerastajući u svojevrsnog autora. Narodna pesma postaje, tako, njena pesma, a Dunja se ispostavlja kao živopisni, maštoviti pripovedač iminstrel 21. veka.

Muzici kao profesiji okrenula tek 1993. kada je imala 47 godina, Dunja Knebl je u tomtrenutku iza sebe imala ogromno iskustvo, budući da je od rane mladosti bila duboko posvećenainterpretaciji narodnih pesama iz različitih zemalja, pa tako i onih u kojima je, pored Hrvatske,imala priliku da živi (SAD, Rusija, Indonezija).

Do sada je snimila 21 album. Uglavnom su u pitanju solo-projekti, ali je tri izvanredna audio-izdanja objavila sa sastavom Kololira, kao i dva hvaljena albuma u duu sa Rokom Margetom – Svilarica svilu prede (2019) i Songbook Songs (2021).

Na jubilarnom, 10. World music festivalu Todo Mundo, u Jevrejskom kulturnom centru Oneg Šabat, 23. septembra, beogradska publika će imati priliku da čuje duo Dunja Knebl i Roko Margeta i izbor sa njihova dva pomenuta albuma. Ukratko, biće to koncert ispunjen neobičnom, prijatnom i bajkovitom atmosferom, nošenom glasovima i raznorodniminstrumentima. Nakon nastupa Dunje i Roka, treće festivalsko veče će zaokružiti jedan drugi duo – Ramsch & Rosen iz Austrije.

IZVOR: YT / Todo Mundo Festival

Autor: Redportal.rs

#dunja kembl

#festival todo mundo

#jevrejski kulturni centar