Davne 1980. godine čuveni Đole je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom takmičenju u Londonu

Pre tačno 40 godina Đole Đogani je izborio učešće u finalu Svetskog takmičenja u disko plesu, koje se održavalo u Londonu. Tada poznat kao Đogani Hamit nastupio je kao poslednji takmičar, pod rednim brojem 33, da bi osvojio 7. mesto, što mu je definitivno promenilo život i preorijentisalo ga sa atletike ka plesu i muzici.

Đogani je nezvanično bio i prvi od evropskih takmičara, a u narednim godinama je nastavio da se takmiči bi u jednom trenutku bio i vicešampion sveta.

IZVOR: YT / discoreview

Imаo sаm jednu devojku kojа je bilа ludа zа diskаćimа. I onа me pozove, negde nа proleće ’79. (...) Dođemo mi tаmo, onа skаče i vrti se… Meni je to bilo dosаdno, а onа me vuče zа ruku: `Hаjde mаlo dа igrаš`. I tаko… nije provаlа, stvаrno sаm odmаh osetio dа mogu dа nаprаvim neku egzibiciju. (...) Mislio sаm dа tu mogu zbiljа dа nаprаvim nešto - rekao je Đole Đogani svojevremeno u intervjuu koji je priredio Yugopapir.

Đogani je u intervjuu koji je dao pre nekoliko godina u AmiG Show-u rekao kako je izgledalo takmičenje u Londonu.

Tada su pokreti bili nekako prirodni, ne veštački... Tada sam bio sedmi u svetu, a sledeće godine sam bio vicešampion sveta, pa prvak Evrope. Znači napravio sam napredak u roku od dve godine - rekao je Đogani prisećajući se tih dana.

IZVOR: YT / AmiG Show

Đoletu čestitamo što je ovim debijem na svetskoj sceni sebi trasirao put vrhunskog plesača, kasnije i izvođača čija je škola iznedrila veliki broj ljudi koji su obeležili jedno vreme. Kao najistaknutiji danas su nam poznati sastavi Funky G, Duck, B3, Trik FX i Ksenija Pajčin, koja nas je prerano napustila.

Autor: redportal.rs

#1980

#disko ples

#svetsko prvenstvo u plesu

#svetsko takmičenje

#đole đogani