Beograd bi opisao pesmom Rijeka snova

Neno Belan je poznat svima kao osnivač grupe Đavoli, čije pesme žive kroz različite generacije. Ovaj hrvatski muzičar nastavio je solo svoju karijeru, te sa kolegama osnovao grupu Neno Belan & Fiumens 🎶, koja je skoro održala sjajan koncert u Botaničkoj bašti u Beogradu. Tokom 90-ih godina prošlog veka Belan je uglavnom nastupao u inostranstvu. Sa kćerkom Nikolinom preradio je stari hit Ivona, koji je sada postao - Korona 😂!

U intervjuu za Redportal.rs Neno je govorio o planovima za novi album, koja mu je omiljena dalmatinska folk pesma, dotakao se i najluđe stvari koju je uradio zbog neke žene 😎. Rekao nam je i kojom pesmom bi opisao Beograd, kao i gde bi nas odveo u Splitu.

Foto: Redportal.rs

Nastup koji je na tebe ostavio najveći utisak i zašto? 🎶

Možda 1. nastup moje prve profesionalne grupe Đavoli u rodnom Splitu u sportskoj dvorani, zbog 2 stvari: prvo, to je bio nastup u rodnom gradu, što mu je davalo dodatnu težinu. Istovremeno, to je bio moj 1. veliki nastup u karijeri i, u stvari, ostvarenje nečeg o čemu sam do tada sanjao čitav život. 🤩

Opiši u 5 reči svoju muziku.

Emocionalna, raspjevana, rasplesana, iskrena, zarazna.

Pred nastup u beogradskoj Botaničkoj bašti rekao si da planiraš novi album. Šta nam više možeš reći o tome? 🤔

Da, planiram izdati, u stvari, kompilaciju Balade 2, svojevrstan nastavak kultne kompilacije Balade grupe Đavoli iz 1989. godine. Na toj prvoj nalazile su se sve balade koje sam objavio do tog trenutka. Balade su upravo ono po čemu me moja publika dobrim dijelom prepoznaje i voli 😎, a sad će biti objavljene sve one koje sam napravio nakon izdanja te 1. kompilacije, a riječ je o 20-ak balada, uključujući i posljednju, sad aktuelni singl, koja se zove Zvijezde.

Video: Redportal.rs

Ako bi morao da izabereš: gitara, mandolina, ukulele ili usna harmonika? 🧐

Može tim redom 😂😂. Svakako je gitara moj osnovni instrument, instrument uz koji sam odrastao, i fizički i umjetnički, i na kojem pišem ili sam napisao sve svoje pjesme. S vremenom sam naučio i svirati mandolinu jer je to etno-instrument kraja u kojem sam odrastao 😊. Konačno sam otkrio i ukulele, jedan vrlo simpatičan instrument, na kojem i najtužnije pjesme zvuče vedro 😅. Između sva ta 3 instrumenta se šulja povremeno i usna harmonika i njenim zvukom onda bojam svijet.

Da li se sećaš svog 1. honorara i na šta si ga potrošio? 🤑

Davno je to bilo, mislim da sam u srednjoj školi radio preko student-servisa na Mediteranskim igrama u Splitu kao nekakvo pomoćno osoblje, zajedno s nekim kolegama iz razreda (bili smo elektroničari). A na što sam ga potrošio, stvarno se sad ne mogu prisjetiti, al' sa 17 godina na što možeš trošit... 😁

Omiljena dalmatinska folk pesma? 

Ima ih dosta, ali s obzirom da sam po majci rodom Bracanin, nek bude to Kad su se dva Bracanina.

IZVOR: YT / Cat Dandelion

Najveći roditeljski izazov sa kojim si se susreo? 

Kad su mi naredili da moram upisati muzičku školu i odlučili da ću učiti svirati gitaru. Nadam se da sam kvalitetno odgovorio na taj izazov 😎!

Najluđa stvar koju si uradio zbog neke žene? 😅

Napisao legendarnu baladu koju sad svi pjevaju, a nitko ne zna, u stvari, zašto ili radi koga je ta pjesma nastala 😁.

Jagode 🍓 ili čokolada 🍫? 

Čokolada, apsolutno! Ne jedem baš previše slatkiše, ali na čokoladu sam veoma slab, a posebno volim tamne čokolade sa svim mogućim dodacima (narandža, cimet, čili itd.). Međutim, rado ponekad pojedem i jagode, ali da - čokolada!

Koliko si najduže do sada izdržao bez mora? 

Više-manje čitav život živim na moru, pa i sad. Jedino što zbog posla moram određeni broj dana u godini živjeti i u Zagrebu. Upravo ti periodi u Zg, to je to, to su oni dani kad nisam na moru 😅.

Kojom pesmom bi opisao Beograd? 🎶

Možda bi dobar izbor bio Rijeka snova, s obzirom da to i jest pjesma posvećena jednom gradu, pa onda s obzirom i na analogiju emocija koje ta pjesma pruža, pa i činjenici da je Beograd grad na čak 2 rijeke.

IZVOR: YT / djiridjiri

A na koje mesto u Splitu bi nas odveo? 

Split je prepun interesantnih mjesta za obić, tako da je teško odgovoriti na to pitanje, al' recimo, možda na prvu „vidilicu“, kako kažu Splićani, a to je u stvari vidikovac na brdu Marjan s kojeg se pruža fantastičan pogled na čitav grad.

Najgotivnija društvena mreža i zašto? 😎

Osobno koristim Fejsbuk i Instagram, pa i Tviter i LinkedIn povremeno, al' te prve 2 najviše, pa će moj odgovor biti upravo one. Možda zato jer sam s FB najprije počeo i imam nekako „najduži staž“ s njom i navikao sam najviše na nju, te Instagram zbog svoje forme foto/video albuma, koja je zabavna.

Koju striming mrežu smatraš najboljom? 

Nijednu, odnosno sve funkcioniraju na sličan način i sve su praktične i korisne, tako da ih podjednako sve preferiram.

Veruješ li više u sudbinu ili slobodnu volju? 😅

Mislim da sam skloniji vjerovat u sudbinu. Slobodna volja bi bila svakodnevna aktivnost, al' ako je nešto zapisano u zvijezdama, nikakva slobodna volja to ne može promijeniti ✨.

Poruka za naše gledaoce, čitaoce i slušaoce? 😊

Ljudi moj, vi koji ste bili na koncertu u Botaničkoj bašti, hvala vam do neba 😊. Vi koji niste bili upitajte ove prve kako im je bilo i slijedeći put dođite svi zajedno da se zabavimo, opustimo, raspjevamo i rasplešemo. Živi bili 😊!

Foto: Redportal.rs

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Neno Belan

#RED intervju

#intervju