AKTUELNO

Devojka u plavom je decenijama inspiracija mnogima

Nadaleko poznata slika Devojka u plavom Đure Jakšića sadrži i izuzetnu ljubavnu priču. Naime, devojka sa slike je konobarica Mila, koja je radila u krčmi Kod belog krsta u Kikindi. Mladi Đura Jakšić je ovde provodio mnogo vremena i odbijao da ga usluži bilo ko drugi osim nje.

Mila se vraća u krčmu. U grad, u međuvremenu, dolazi i pozorišna trupa iz Novog Sada, koju je vodio reditelj i dramaturg Đura Rajković. Upravo će on postati glavni Jakšićev rival u borbi za Milinu naklonost.

Međutim, zbog svog siromaštva pesnik se nije usuđivao da je zaprosi. Ona zatim ne dolazi neko vreme u kafanu, pa Đura na salveti piše: „Ana toči, Ana služi, Alʼ za Milom srce tuži…”. Ove stihove zatim širi u pesmu pod imenom Mila.

Foto: Narodni muzej u Beogradu

Đura Jakšić objavljuje pesmu Mila u listu Sedmica. Međutim, kada je pesma došla do Miline ruke, nju je već krasio verenički prsten od drugog.

Razočaran, Đura odlazi u manastir Krušedol da se zamonaši. Ali putevi sudbine su čudni, te ga put nanosi do Požarevca, gde upoznaje Hristinu – svoju buduću ženu.

Devojka u plavom je decenijama inspiracija mnogima. Primera radi, srpski ulični umetnik poznat pod imenom Pijanista uradio je mural sa njenim likom u Srpskoj Crnji, rodnom mestu Đure Jakšića.

Autor: RED

#DEVOJKA U PLAVOM

#ĐURA JAKŠIĆ