Stručnjaci tvrde da više elektronike utiče loše na bezbednost oružja

U Los Angeles Times članku, tehnološki ekspert Džon Stouks uočio nekoliko razloga zbog čega su potencijalno smart pištolji i smart oružje opasniji.

Prema Stouksu, primarni razlog za smanjenu bezbednost kod integrisanih elektronskih mehanizama u oružju jeste da postoji više potencijalnih tački kvarova. Dok tradicionalno oružje može da omane da opali zbog loše municije ili da se zaglavi, smart oružje ima isti taj problem plus sve probleme koji idu uz elektroniku. Na primer, kratki spoj, problem sa baterijom , hakovanjem i slično.

Stouks navodi da je pouzdanost najbitniji faktor kod oružja i da se uvođenjem više eletronike pouzdanost najviše trpi.

Foto: Pixabay.com

- Vlasnici su preplašeni od bilo čega što može da ugrozi pouzdanost njihovog oružja. Kada vide da na njihovom telefonu od 700 dolara može da se pokvari skener palca i zaključa telefon tako može i skener da zaključa njihov pištolj i samim tim u hitnim situacijama ne bi mogli da ga iskoriste.

Stouk navodi da svi koji pričaju o smart oružju kao nečemu što će preduprediti nasilje ne shvataju koliko nesigurne te tehnologije mogu da budu.

Svaka vrsta tehnologija sa sistemom digitalnog zaključavanja je bila hakovana, ponekad i toliko jednostavno da su vam je potrebno bilo da izdvojite malo vremena i da imate pristup Jutjubu.

Između ostalog oružje se i drži zbog samoodbrane, što bi ponekad značilo da je sekunda bitna. Povećani potencijalni kvarovi u pištolju bi u tome napravili ogroman problem.

Foto: Pexels.com

Zamislite da morate da iskoristite pištolj, a on ne može da vam očita otisak prsta?

Stouk je zbog ovih razloga zaključio da su smart pištolji potencijalno znatno manje sigurni od tradicionalnih.

Autor: redportal.rs

#Moderna oružja

#Pištolj

#bezbednost