Svemirski turizam kreće da se ubrzano razvija. 🥰

Japanska kompanija za razvoj svemira pod nazivom Ivaja Giken najavila je pokretanje komercijalnih letova balonom za posmatranje svemira kako bi svi mogli da iskuse svemirski turizam, navodi se u izveštaju Asošiejted presa (AP).

Oni se nadaju da će na ovaj način doneti ljudima astronomski skupo iskustvo.

Keisuke Ivaia, glavni izvršni direktor Ivaia Giken, izjavio je da putnici ne moraju da budu milijarderi, i da ne moraju da prođu intenzivnu obuku niti da imaju jezičke veštine neophodne za letenje raketom.

- Naš let balonom je bezbedan, ekonomičan i nežan za ljude, a ideja je da se napravi svemirski turizam za sve - izjavio je izvršni direktor. On je takođe rekao da želi da demokratizuje prostor. Rekao je da mu je cilj da prostor učini dostupnijim.

Ova kompanija se bavi balonima još od 2012. godine, a sada tvrde da su razvili nepropusnu kabinu sa 2 sedišta i balon koji može da se podigne do visine od 25 kilometara. Na toj visini se jasno vidi kriva Zemlje.

Foto: Fox News/Skrinšot

Putnici neće biti u svemiru jer se balon penje samo do sredine stratosfere. Međutim, putnici će biti viši od visina na kojima leti mlazni avion i imati nesmetan pogled na svemir. Sve ovo su razvili u saradnji sa japanskom turističkom agencijom JTB Corporation, koja je najavila planove za saradnju na projektu svemirskog turizma kada startap bude spreman za komercijalno putovanje.

Početna cena leta bila bi oko 24 miliona jena, što je ekvivalentno oko 180.000 dolara. 🤑 Međutim, cilj im je da na kraju svedu troškove na nekoliko miliona jena (ili 10.000 dolara).

Brod Ivaia Giken, za razliku od rakete ili balona na vrući vazduh, biće podignut helijumom. Zvaničnici kompanije rekli su da se balon u velikoj meri može ponovo koristiti i da će letovi bezbedno ostati iznad japanske teritorije ili vazdušnog prostora. Prema izveštaju, kompanija namerava da pokrene svoje prvo putovanje već krajem 2023.

Balon može da vozi pilota i putnika, a poleteo bi iz luke za balon na Hokaidu. Balon će se podizati 2 sata do čak 25 kilometara i tamo će ostati jedan sat pre jednočasovnog spuštanja. Plastična kabina je u obliku bubnja, ima prečnik od 1.5 metara.

Kompanija je otvorila prijave za vožnju do svemira u utorak i biće otvorene sve do kraja avgusta. Zvaničnici kompanije rekli su da će objaviti prvih 5 odabranih putnika u oktobru 2023.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Kosmos

#balon

#svemir