Nuklearna oprema zastarela

Omogućavanje mašinama da odaberu i ciljaju ljudski plen bez ljudske intervencije zvuči kao nešto iz naučno-fantastičnog filma. Ali neke države, uključujući Kinu, Izrael, Južnu Koreju, Rusiju, već razvijaju i primenjuju rane verzije potpuno autonomnog oružja.

Mnogi smatraju da će primena veštačke inteligencije u ratovanju biti treća revolucija u ratovanju, posle baruta i nuklearnih bombi. Mnogi naučnici su potpisali otvoreno pismo tražeći zabranu ovakvog AI oružja, poput Stivena Hokinga i Ilona Maska. Mask je upozorio da bi ovako nešto moglo dovesti i do Trećeg svetskog rata. Ali kakvo je to AI oružje?

U pitanju su dronovi koji automatski mogu da pronađu i likvidiraju ljude koji odgovaraju određenim kriterijuma. Ovo će sve biti dostupno ne za nekoliko decenija, već za nekoliko godina. Međutim, 10 najjačih vojnih sila je odbilo ovaj zahtev.

Tokom Obamine vladavine broj američkih trupa u ratnim zonama je opao za 90%. ali je bilo 10 puta više napada dronovima. Rusija ima više tenkova-dronova bez posade u razvoju i autonomna naoružana vozila koja čuvaju baze za projektile.

Foto: Printscreen YouTube/ Howe & Howe

Prilikom testova simulacije utvrđeno je da AI dronovi uvek poraze čoveka pilota. Bivši vojni menadžer vazdušnih snaga Džin Li je pokušao da pogodi dronove. Ne samo da nije uspeo, nego su ga uništili svaki put. On je rekao da su dronovi veoma dobro predviđali njegove namere i reagovali odmah.

Ono što zabrinjava kod ovog naoružanja je to što bi ono bilo jeftino, a samim tim i dostupno mnogim terorističkim organizacijama i crnom tržištu.

Privatne firme koje razvijaju komercijalne dronove su dosta naprednije u tome od vojske. Ali ne samo dronove već i robote:

IZVOR: YT / ROBO-ONE

Da li odobravate vojne primene zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI) na bojnom polju? 😬

Autor: redportal.rs

#AI

#Roboti

#rat

#veštačka inteligencija

#vojska