Fugaku superkompjuter, koji je obrisao podatke, predstavljen je prošle godine, a najavljen je kao najbrži superkompjuter

​Nepovratno su izgubljeni dokumenti koji su dolazili iz 14 različitih istraživačkih institucija.

Superkompjuteri se uglavnom koriste u istraživačke svrhe, kao i za komplikovane proračune i modeliranje. Univerzitet Kjoto u Japanu poseduje jedan od ovih superkompjutera. Međutim, naučnici i istraživači, koji su koristili superkompjuter za svoja istraživanja, nemaju pohvalne reči za njega.

Zbog neočekivane greške tokom rada, superkompjuter je iz svoje baze izbrisao milione dokumenata. Prema navodima, nepovratno je izgubljeno oko 34 miliona dokumenata, ukupne težine oko 77 terabajta (TB). Univerzitet je u svom zvaničnom saopštenju istakao da nije tačno identifikovano šta je bio uzrok ove greške i problema, kao ni koji su dokumenti konktretno izbrisani.

Ono što se zna, jeste da su nestali dokumenti poticali od 14 različitih istraživačkih institucija, a veliki deo dokumenata je nepovratno izgubljen. Fugaku superkompjuter, koji je obrisao podatke, predstavljen je prošle godine, a najavljen je kao najbrži superkompjuter i korišćen je u svrhe istraživanja tokom COVID-19 pandemije.

Autor: redportal.rs

#birsanje

#podaci

#superkompjuter