Jedina aplikacija u Top 5 koja nije u vlasništvu Meta

I nekoliko godina posle osnivanja ove društvene mreže, popularnost TikToka ne jenjava. Prema izveštaju, najpopularnija aplikacija sa najvećim brojem preuzimanja tokom prošle godine bio je upravo TikTok.

Kako prenosi Nova.rs, Instagram i Fejsbuk su godinama bile najpopularnije aplikacije u skoro svim zemljama sveta, a iako je delovalo nemoguće, TikTok je promenio taj trend.

Fejsbuk i dalje ima najviše korisnika, ali TikTok beleži veći rast i više preuzimanja na godišnjem nivou.

Kineska platforma za deljenje video snimaka je jedina društvena mreža koja nije u vlasništvu kompanije Meta (nekada Fejsbuk) i koja je među pet najviše preuzimanih aplikacija na svetu.

TikTok je u 2021. bio najpopularniji i u Americi. Iako je bivši predsednik SAD Donald Tramp pokušao da zabrani tu aplikaciju u SAD i proglasio je "rizičnom za nacionalnu bezbednost", to nije sprečilo 94 miliona Amerikanaca da je preuzmu tokom prošle godine.

U Americi je TikTok na prvom mestu i bio je za oko 30 odsto više preuziman od drugoplasiranog Instagrama tokom prošle godine, čineći kinesku društvenu mrežu najpopularnijom u toj zemlji u 2021.

TikTok je u početku bio platforma na kojoj su korisnici dominantno bili tinejdžeri ili mlađi od 29 godina.

Ipak, tokom 2021. godine, ta situacija je počela da se menja. Prema podacima statista, čak 53 odsto korisnika u SAD je starije od 30 godina.

Taj broj značajno opada u populaciji iznad 50 godina sa svega 10 odsto udela, a broj korisnika između 30-49 godina se skoro izjednačio sa onim od 10-29 godina.

Pored SAD i Kine, TikTok je i globalno najpopularnija aplikacija.

Ova mreža je preuzeta 656 miliona puta i zauzima prvo mesto po broju preuzetih aplikacija u svetu.

I to nije sve. Aplikacija CapCut, koju korisnici TikToka koriste za uređivanje videa, bila je popularnija od muzičkog servisa Spotify.

Autor: nova.rs

#2021

#Fejsbuk

#Instagram

#TikTok

#broj

#prestigao

#preuzimanja