Formirani su od stem ćelija 🤔

Američki naučnici koji su stvorili prvog "živog" robota, zenobota, kažu da oni sada mogu da se razmnožavaju ali ne kao što je poznato u biljnom i životinjskom svetu.

Formirani su od stem ćelija afričke žabe (Xenopus laevis) od koje su dobili ime Zenoboti(Xenobots). Zenoboti su manji od jednog milimetra, prvi put su se pojavili u 2020. nakon što je eksperimentima dokazano da mogu da se pomeraju, rade zajedno u grupi i da se regenerišu.

Naučnici koji su razvijali ove robote sa Univerziteta Vermont, Tufts i Harvard sada kažu da su otkrili potpuno novi vid biološkog razmnožavanja.

- Bio sam zaprepašćen - rekao je Majkl Levin, profesor biologije i direktor istraživačkog centra na Tufts univerzitetu, kao i ko-autor istraživanja.

- Žabe se razmnožavaju kako se i inače razmnožavaju ali kada "oslobodite" ćelije od ostatka embriona i date im šansu da se same snađu u novoj okolini, one same nauče da se kreću ali i da se razmnožavaju - dodao je Majkl.

ROBOTI ILI ORGANIZMI?

Stem ćelije su nespecijalizovane ćelije koje imaju mogućnost da se formiraju u ćelije drugog tipa. Naučnici su zenobote napravili tako što su izvadili stem ćelije iz embriona žaba i ostavili ih da inkubiraju, ne postoji manipulacija gena u procesu.

- Mnogi robote doživljavaju kao metalne i keramičke ali ne činih ih to od čega su napravljeni već šta radi, a to je da radi kako ljudi upravljaju - rekao je Džoš Bongard, profesor robotike iz univerzeteta Vermont.

- U tom smislu je i robot ali i očigledno živi organizam koji je napravljen od nemodifikovanih ćelija žaba - dodao je profesor.

Rekao je i da se zenoboti sastoje od oko 3000 ćelija i da mogu da se razmnožavaju ali da se to dešava vrlo retko i da su koristili kinetičku replikaciju, proces koji se dešava samo na molekularnom nivou i nikada do sada nije zabeležen kod ćelija ili organizama.

Uz pomoć veštačke inteligencije istraživači su testirali milijardu verzija zenobota kako bi im poboljšali efektivnos razmnožavanja.

Zenoboti su rana tehnologija, kao što su kompjuteri bili 40-ih godina prošlog veka i za sada nemaju neku praktičnu primenu. Ipak, ova kombinacija molekularne biologije, veštačke inteligencije bi mogla da pomogne u nizu zadataka i problema oko tela, okoline i istraživanja. One možda mogu da skupljaju mikroplastiku u okeanima ili da se koriste u medicini kao regenerator.

Autor: redportal.rs

#Roboti

#Zenoboti

#tehnologija