Dokument koji je procureo sugeriše da bi AOSP izdanje Androida 12 moglo biti ozvaničeno 4. oktobra, ukazujući na istovremeno objavljivanje prvih stabilnih verzija ažuriranja.

Google je nedavno napravio verziju Android 12 beta 5 za podržane uređaje, a uoči stabilnog izdanja sada imamo mogući datum zvaničnog stabilnog izdanja Androida 12.

Interni Google dokument koji je procureo, koji deli Mishaal Rahman (@MishaalRahman) iz KSDA Developera, sugeriše da će izvorni kod Androida 12 biti objavljen na Google Android Open Source projektu (AOSP) 4. oktobra.

Dostupnost izvornog koda operativnog sistema na AOSP je zeleno svetlo za proizvođače originalne opreme kao što su Samsung, Motorola, OnePlus i Xiaomi da koriste kod Androida 12 za pravljnje sopstvenih prilagođenih tema zasnovanih na Androidu 12. Ovo će pokrenuti razvoj sistema zasnovanih na Androidu 12, poput OxigenOS 12 i OneUI 4.0.

Međutim, poslednjih godina datum objavljivanja izvornog koda novog ažuriranja na AOSP se takođe poklopio sa stabilnim lansiranjem aktualnog Android sistema za Pixel telefone. Na primer, izvorni kod Android 11, kao i prvo stabilno ažuriranje za podržane Pixel telefone, predstavljeni su 8. septembra prošle godine.

Ovo ukazuje na stabilno ažuriranje koje će takođe izaći 4. oktobra ove godine, ako Google ponovo odluči da objavi oba na isti datum. Imajte na umu da je ovo u ovom trenutku samo nagađanje, jer Google nije potvrdio datum zvaničnog uvođenja niti dostupnost AOSP koda.

Android 12: Šta je novo?

Android 12 će doneti veliko poboljšanje vizuelnog izgleda i osećaja operativnog sistema. Ažuriranje će uključiti novi jezik koji sami dizajnirate, a koji će se fokusirati na personalizaciju. U novo ažuriranje bit će uključena i nova nadzorna ploča za privatnost koja će djelovati kao jednokratno odredište za podešavanje svih dozvola i postavki vezanih za privatnost.

Ostali novi dodaci uključuju redizajnirani zaključani ekran, aplikaciju sata, traku sa obaveštenjima i brze postavke za podešavanje. Brže animacije i pokreti preko korisničkog interfejsa takođe su deo paketa.

Autor: redportal.rs

#Android 12

#Google

#Smartfoni