Može da putuje sa 2 do 10 vagona

Kineski novi brzi voz maglev kretaće se brzinom i do 600 km/h. Iz proizvodnje je pušten u utorak. Trenutno je najbrže dostupno zemaljsko vozilo na svetu.

Kina ga je sama razvila i označava najnovije naučno i tehnološko dostignuće zemlje u oblasti železničkog tranzita, prema kineskoj železničkoj železničkoj korporaciji (CRRC). Kineski novi proboj pokazuje da je zemlja savladala čitav niz inženjerskih tehnologija brzih vozova maglev, uključujući integraciju sistema, proizvodnju vozila, vučno napajanje, železničke staze i kontrolu i komunikaciju transporta, saopštila je kompanija.

Projekat je počeo u oktobru 2016. godine i u okviru njega je razvijen prototip voz sa magnetnom levitacijom projektovane najveće brzine od 600 km/h 2019. godine, a proba u junu 2020. godine je bila uspešna.

Inženjeri su završili integraciju transportnog sistema maglev, a voz sa 5 vagona dobro je vozio na probi u okviru fabrike, saopštila je kompanija. Voz može da putuje sa 2 do 10 vagona, u kojima je smešteno više od 100 putnika, rekao je Ding Sansan, glavni inženjer projekta.

Voz pruža najbolje rešenje za putovanja u dometu od 1.500 km, rekao je Ding i dodao da popunjava jaz u brzini između vazduhoplovstva i brzih vozova.

U poređenju sa tradicionalnim vozilima, brzi vozovi maglev nemaju kontakt sa šinama. Oni imaju prednosti u pogledu efikasnosti i brzine i proizvode vrlo malo buke, rekao je He Iunfeng iz kompanije CRRC Zhuzhou Electric Co., Ltd.

- Oni mogu brzo da se pokrenu i zaustave, sigurni su i imaju jaku sposobnost ocenjivanja - rekao je on.

IZVOR: YT / SciNews

Autor: redportal.rs

#Maglev

#kina

#najbrži voz na svetu

#voz