Hrvatska kompanija otkupila Bugati od Foksvagena

Rimac Automobili objavili su da su udružili snage s poznatim automobilskim brendom Bugatti Automobiles i stvorili novi automobilsku i tehnološku kompaniju – Bugatti Rimac, javlja portal Index.hr.

Rimac Automobili postaju Rimac grupa, koja će biti većinski vlasnik nove kompanije s 55 odsto udela, dok će Mate Rimac će biti izvršni direktor te nove kompanije.

Porše će zadržati postojećih 24 odsto deoničkog udela u Rimac grupi i steći 45 odsto udela u novoj kompaniji Bugatti Rimac.

Rimac grupa, javili su ranije mediji, razdvojiće se na dva odvojena poslovanja – s novim hiper-automobilima i Rimac Technology, koji će se baviti razvojem, proizvodnjom i snabdevanjem baterijskim sistemima, pogonima i ostalim komponentama za električne automobile. Rimac Technology će biti nezavisna kompanija koja će sarađivati s mnogim svetskim proizvođačima automobila.

Osnivač Mate Rimac će u Rimac grupi zadržati izvornih 37 odsto udela, a uz Poršeovih 24 odsto, Hjundai Motor grupa imaće 12 odsto udela, a ostali investitori 27 odsto.

Mate Rimac, kao izvršni direktor Rimac Grupe, vodiće Bugatti Rimac i novu kompaniju Rimac Technology.

Bugati i Rimac nastaviće da posluju kao zasebni brendovi, zadržavajući postojeće proizvodne pogone i distribucijske kanale. Rimac će tako zadržati svoje poslovne objekte na periferiji Zagreba, a proizvodnja Bugatija nastavlja se u u Francuskoj.

Vest o Rimčevom preuzimanju Bugatija objavili su CNN, Reuters, Financial Times, CNBC, The Verge

CNN navodi kako su se Folksvagen grupa i Porše dogovorili o stvaranju nove kompanije koja spaja Rimac Automobile, hrvatsku kompaniju koja proizvodi električne superautomobile, s čuvenim Bugatijem.

Kako prenosi Index.hr, sedište novoosnovane firme Bugatti Rimac biće nedaleko od Zagreba. CNN piše kako je Rimac u autoindustriju ušao kao 21-godišnjak i prvo razvio superautomobil Concept One, a potom i model Rimac Nevera, automobil od 1.900 konjskih snaga vredan 2,4 miliona dolara.

Mate Rimac rekao je ranije da udruživanje s Bugatijem ne znači da će Bugati od sada proizvoditi samo električne automobile, ali je nagovestio da će u bližoj budućnosti sigurno biti i električnih modela slavnog brenda. Najavio je i da će naslednik Bugatijevog modela Chiron vrlo verotno imati hibridni pogon.

Autor: index.hr

#Bugati

#automobili

#kupio

#rimac

#većinski vlasnik