Za savremene generacije 😎

Student industrijskog dizajna napravio je nosivo 3. oko koje se može zalepiti na čelo osobe. Ono snima prepreke na koje nailazi osoba dok hoda, dok njegove stvarne oči npr. gledaju u pametni telefon.

Činjenica je da mnogi provode jako puno vremena gledajući u pametni telefon, ali sada to ne mora biti prepreka da se bezbedno krećete. Treće oko je izumio Minvuk Peng.

Sastoji se od providne plastične futrole koja je pričvršćena direktno na čelo nosioca pomoću tankog gelastog jastučića. Unutar ovog plastičnog oka nalaze se mali zvučnik, žiroskopski senzor i sonarni senzor. Kada žiroskop otkrije da je glava korisnika nagnuta prema dole, otvara se plastični kapak oka i sonar počinje da nadgleda područje ispred korisnika. Kada otkrije prepreku, upozori korisnika putem povezanog zvučnika.

- Crna komponenta koja izgleda poput zenice je ultrazvučni senzor za detekciju udaljenosti. Kada je prepreka ispred korisnika, ultrazvučni senzor to detektuje i obaveštava korisnika putem povezane zujalice - rekao je dizajner i najavio da je ovo samo prvi od niza projekata za buduće generacije.

- Korišćenjem pametnih telefona u lošem položaju, naši vratni pršljeni se naginju napred dajući nam "sindrom kornjačinog vrata“. Kad prođe nekoliko generacija, ove male promene u korišćenju pametnih telefona nagomilaće se i stvoriće sasvim drugačiji, novi oblik čovečanstva - dodao je Peng.

IZVOR: YT / Dezeen

Autor: redportal.rs

#3. oko

#Minvook Paeng

#hodanje

#telefon