Za jedan dan obradi 80.000 kvadratnih metara

Kompanija Carbon Robotics napravila je robota koji uklanja korov i to veoma brzo. Robot je razvijen uz pomoć veštačke inteligencije i laserske tehnologije.

- Za razliku od ostalih tehnologija, ovi roboti koriste lasere za uništavanje korova pomoću termalne energije, a pri tome ne utiču negativno na tlo. Automatizovani roboti omogućavaju farmerima da koriste manje herbicida te da smanje radnu snagu potrebnu za uklanjanje neželjenih biljaka. Takođe, istovremeno se unapređuje pouzdanost i predvidljivost troškova i slično - piše u opisu kompanije na njihovoj internet stranici.

Izvesno je da su prednosti robota sve veće u poslednje vreme. Ovaj robot bi konkretno doprineo boljem kvalitetu zemljišta, a istovremeno lišio poljoprivrednike potrebe za radnog snagom za uklanjanje korova, piše BusinessWire.

Sa ukupno 12 kamera, on snima tlo i identifikuje korov, zatim ga uklanja pomoću CO2 lasera. Za samo sat vremena uklonio bi više od 100.000 korova, tj. više od 80.000 m2 za dan, za isti posao bi ljudima bilo potrebno nekoliko sedmica. Cenu još uvek nisu objavili, a mnogi nagađaju da će iznositi i nekoliko stotina hiljada dolara.

Da li bi vredelo izdvojiti toliki novac za ovaj izum?

IZVOR: YT / BusinessWire

Autor: redportal.rs

#AI

#korov

#laserska tehnologija

#robot