Hakerski rat dve kompanije ne prestaje

Hakerski rat počeo je tako što je kompanija za hakovanje mobilnih telefona Cellebrite saopštila da je našla način da pristupi aplikaciji za sigurnu razmenu poruka Signal.

Stravičan okret priče desio se kada je Signal objavio da je on zapravo hakovao sistem Cellebrite, koji inače koriste službe bezbednosti SAD kako bi otključali telefone.

Tvorac aplikacije Moxie Marlinspike tvrdi da je njegov tim nabavio Cellebrite-ov hakerski uređaj i otkrio nekoliko ranjivosti. Zatim je nagovestio da će Signal ažurirati aplikaciju kako bi omeo sve pokušaje državnih službi koje održavaju red i zakon da je hakuju.

Cellebrite poseduje softver koji omugaćava ulazak u iOS i Android mobilne telefone kako bi uzeo sve potrebne podatke iz određenih aplikacija. Tiču se svih podataka, od mulimedijalnih sadržaja, do aplikacija za komunikaciju između klijenata.

Signal je javnosti demonstrirao kako izgleda hakerski upad u ovaj sistem, i to u nešto podrugljivijem tonu. Oni su formatirali određene datoteke i one su postale nevidljive za Cellebrite-ov softver.

IZVOR: TW / @signalapp

Vlasnik kompanije Singal je izjavio da je ovo uspeo dok je šetao, ne otkrivajući kako je došao do ovih podataka.

Kompanija Signal tvrdi da je njihova aplikacija najbezbednija za korišćenje i komunikaciju, jer, kako tvrde, nije podložna ulasku i praćenju korisnika.

Autor: redportal.rs

#cellebrite

#singal