Ukupno planira da postavi 3.236 satelita u svemir 🛰

Kompanija Amazon je kupila 9 lansiranih raketa Atlas V od zajedničkog preduzeća Boeing-Lockheed United Launch Alliance da pošalje svoje Kuiperove internet satelite u svemir. Ovo je ujedno 1. Amazonov ugovor o lansiranju.

Portparol Amazona odbio je da kaže koliko će satelita nositi svako lansiranje ili koliko često će se lansirati. Amazon planira da postavi 3.236 satelita u svemiru kako bi doveo internet do ruralnih delova sveta koji imaju malo veze ili nemaju uopšte. Ovo će takođe pospešiti razvoj infrastrukture za platformu za računarstvo u oblaku Amazon Web Services.

Kuiper je dizajniran da stane na vrh različitih vrsta raketa, ali ULA ugovor nudi Amazonu sposobnu, pouzdanu raketu za prva lansiranja rekao je Amazonov potpredsednik tehnologije za projekat Kuiper Rajev Badial. Kuiperovi sateliti će orbitirati oko Zemlje na visinskom opsegu od 590 do 630 kilometara.

Foto: Instagram.com/ulalaunch

Ako je verovati Amazonu, Kuiperovi prototipi imaju brzinu i do 400Mbps, a naravno sve karakteristike će se i u narednom periodu poboljšavati.

Blue Origin, svemirska kompanija Džefa Bezosa, u kasnoj je fazi razvoja teške rakete nazvane New Glenn. Međutim, raketa još nije spremna zbog čega je Amazon morao da pokrene saradnju sa ULA.

Amazon je dobio dozvolu da polovinu satelita lansira do 2026. godine, a celu konstelaciju do 30. jula 2029. godine.

Autor: redportal.rs

#Amazon

#ULA

#internet sateliti

#rakete

#svemir