Mogu se potpuno deformisati da bi se prilagodile neravnom terenu 😱😲

NASA je prvobitno izmislila za upotrebu u svemirskim misijama novu vrstu gume za bicikle koja je elastična poput stare, a čvrsta poput titana. Napravljene su u zlatnoj, srebrnoj i metalik plavoj boji, METL gume su napravljene od naprednih, laganih materijala poznatih kao NiTinol +.

Idealne za neravni teren i neće se probušiti, a razvijaju se u saradnji sa startup kompanijom SMART Tire Company.

- Biciklisti neće moći da čekaju da se dočepaju ovih guma svemirskog doba koje ne propadaju. Jedinstvena kombinacija ovih naprednih materijala, zajedno sa sledećom generacijom, ekološkim dizajnom, čine revolucionarni proizvod - kaže Erl Kol, izvršni direktor SMART-a.

IZVOR: YT / Mashable 

SMART tim se konsultovao sa pronalazačima u NASA-inom istraživačkom centru Glenn kako bi široj javnosti predstavio snagu tehnologije legura. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da podležu faznim prelazima na molekularnom nivou pod naponom, ove legure se razlikuju od bilo kog drugog materijala, pokazujući 30 puta više od obnavljajućeg soja običnog čelika.

NASA-in ključni razvoj bio je u stvaranju legure koja se može vratiti u svoj oblik na molekularnom nivou, što znači da se mogu deformisati da bi se prilagodile neravnom terenu, uključujući prepreke poput šljunka i rupa i vratiti se u svoj oblik bez gubitka strukturnog integriteta tokom vremena.

- Legure memorije oblika izgledaju izuzetno obećavajuće u revoluciji u čitavoj industriji zemaljskih guma - rekao je Santo Padula, inženjer za nauku o materijalima u NASA.

METL gume će biti dostupne biciklističkoj zajednici početkom 2022. godine pre nego što se nadamo da će stići do automobilske industrije i šire.

Autor: redportal.rs

#METL gume

#NiTinol+

#SMART Tire Company

#bezvazdušne gume

#nasa